open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna odluka
Sanaderu tri korupcijske presude objedinjene u 18 godina i osam mjeseci zatvora
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je odlučilo da će bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader temeljem presuda u tri korupcijske afere Fimi Media, Planinska i Ina - MOL iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.  
20.01.2023. u 11:50
get url
text

Odluka je, kako Hina saznaje na sudu, donesena krajem decembra, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima. Sanaderov advokat Čedo Prodanović odluku nije želio komentirati. Ustvrdio je tek da je odluka apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Odbrana godinama ustraje u tvrdnji da za sve presude, s obzirom na to da se radi o sličnim krivičnim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina. Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobode, u zatvoru neprestano od aprila 2019, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem hrvatskom premijeru donio 10 miliona kuna i milion eura provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

VEZANI TEKST - Sanader negirao krivicu za ratno profiterstvo

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru prošle godine u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.