open-navfaktor-logo
search
Beograd
Schallenberg predstavio Vučiću austrijski "non-paper"
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderom Schallenbergom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, geopolitičkim pitanjima, kao i miru i stabilnosti u cijelom regionu.
13.06.2022. u 15:08
get url
text

Tokom razgovora sa austrijskim zvaničnikom, Vučić je istakao da je Srbiji u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Schallenberg je lično predstavio sporni "non-paper" dokument, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

- Cijenimo dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i nadamo se nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu. Srbija je čvrsto opredijeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je riječ o vladavini prava. Također sam upoznao ministra Schallenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu - poručio je Vučić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Po pitanju ekonomske saradnje, Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti vanjskotrgovinski partner u razmjeni usluga, kao i da je u prva četiri mjeseca 2022. godine robna razmjena porasla za 50,8 posto u odnosu na isti period 2021.

- Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a vjerujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd – Salzburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika - poručio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.