open-navfaktor-logo
search
Obratio se studentima
Šef palestinske delegacije u Evropskom parlamentu pozvao vlade da poslušaju glas svojih građana
AUTOR: Anadolija
11.05.2024. u 12:10
get url
text
Manu Pineda
Manu Pineda
FOTO: Screenshot/EU Debates
Manu Pineda, šef palestinske delegacije Evropskog parlamenta, pozvao je sinoć vlade svih članica da poslušaju glasove svojih birača, naglašavajući široko rasprostranjeno negodovanje na ulicama.
Pineda se obratio studentima koji protestiraju u univerzitetskom kampusu u Madridu i pozvao međunarodnu zajednicu na prekid saradnje s Izraelom kako bi se okončali brutalni napadi na Pojas Gaze koji kontinuirano traju od 7. oktobra prošle godine.
Izraelsku invaziju na Rafah nazvao je najnovijim primjerom tekućeg istrebljenja palestinskog naroda u Gazi te je upozorio da su posljedice kopnene invazije na Rafu nepredvidive.
- Moramo se mobilizirati da nas vlade slušaju i prekinuti sve vrste odnosa s Izraelom, zaustaviti trgovinu oružjem, dovesti zločince pred sud i strpati ih u zatvor. Idemo na više, više bojkota, više demonstracija, više univerzitetskih kampova - rekao je Pineda.
Ističući kako propalestinski protesti u kampusima širom SAD-a inspirišu svijet, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Franceska Albanese rekla je je da je poziv na pravdu i slobodu zarazan i da se širi svijetom.
- Živim u arapskoj zemlji. Ovdje su ljudi zadivljeni kako studenti u američkim kampusima stoje protiv nepravde, s hrabrošću i ponosom, kako bi spasili Palestince od najstrašnijeg zločina - kazala je Albanese.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.