open-navfaktor-logo
search
Abazović predložio
Skupština Crne Gore: Razriješeni ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razriješeni su dužnosti sinoć nakon ponoći u parlamentu.
22.10.2022. u 09:40
get url
text
Skupština Crne Gore, 22. 10. 2022.
Skupština Crne Gore, 22. 10. 2022.

Za njihovo razrješenje glasao je 41 poslanik Demokratskog fronta, Demokrata, koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije.

Skupština je Konjevića i Krivokapića smijenila na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

U sali za vrijeme glasanja nijesu bili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i albanskih partija.

Abazović je u obrazloženju za smjenu naveo da je, od izglasavanja nepovjerenja Vladi 20. avgusta, javno djelovanje Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.

- Njihovo rukovođenje resorima odbrane i vanjskih poslova u velikoj mjeri je otežalo rad 43. vlade do izbora Vlade u novom sastavu - kazao je Abazović.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je u polemici upozorio Abazovića da je njegova inicijativa nelegitimna jer "razrješava ministre kojima je izglasano nepovjerenje kao i kompletnoj Vladi".

Vlada Dritana Abazovića izgubila je povjerenje većine u parlamentu 20. avgusta, nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom uprkos protivljenju partija, predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS), koje su davale podršku manjinskoj Vladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.