open-navfaktor-logo
search
Položili zakletvu
Skupština Kosova: Novi zastupnici iz srpske zajednice preuzeli mandate
Sjednica Skupštine Kosova danas je počela polaganjem zakletve novih devet zastupnika Srpske liste i jednog iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak, koji mijenjaju deset zastupnika Srpske liste koji su podnijeli ostavke.
17.11.2022. u 11:39
get url
text

Deset zastupnika Srpske liste je 7. novembra zvanično podnijelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se 5. novembra svi srpski predstavnici povukli iz Skupštine i Vlade Kosova, kao iz svih institucija na sjeveru zemlje. Potom je Centralna izborna komisija na zahtjev predsjednice Kosova Vjose Osmani odobrila preporuku s imenima kandidata koji bi trebalo da zamijene zastupnike koji su vratili mandate.

Zakletvu su danas položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenja Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić iz Srpske liste, dok je deseti Cvetko Veljković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Novi zastupnici Srpske liste napustili su salu nakon polaganja zakletve, a Veljković je ostao u sali.

Prema Ustavu Kosova u Skupštini je za srpsku zajednicu rezervisano deset poslaničkih mjesta. Nove zastupnike je preporučila Centralna izborna komisija. Oni su overeni na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, koji su održani 14. februara 2021. godine.

VEZANI TEKST - Osmani: Izbori na sjeveru Kosova najvjerovatnije 18. decembra

Zastupnici Srpske liste su, zajedno s ostalim srpskim predstavnicima, odlučili da izađu iz kosovskih institucija na centralnom nivou i u četiri općine na sćeveru Kosova zbog suspenzije v. d. direktora Policije Kosova za Sćever Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena građanima s nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste su poručili da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu općina sa srpskom većinom u skladu s Prvim sporazumom iz Brisela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.