open-navfaktor-logo
search
Deblokada
Srbi uklonili barikade na sjeveru Kosova
Srbi su uklonili sve barikade s cesta na sjeveru Kosova koje su postavili prije skoro tri sedmice protestujući zbog hapšenja svojih sunarodnjaka.
30.12.2022. u 11:42
get url
text

Odluku da uklone kamione i teške mašine sa saobraćajnica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raškoj, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su jučer prije podneva, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.

U saopćenju koje su objavili beogradski mediji KFOR poručuje kako "pomno prati razvoj događaja".

- Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999 - navodi KFOR koji je pozdravio odluku o uklanjaju barikada.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivene "nikad jače garancije" Sjedinjenih Država i Evropske unije da niko od Srba koji su protestovali na barikadama neće biti procesuiran ili uhapšen.

Srbi su na sjeveru Kosova blokirali saobraćajnice u proteklih 20 dana u znak protesta protiv hapšenja bivšeg policajca i raspoređivanja specijalnih jedinica Kosovske policije (KP) na tom području.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.