open-navfaktor-logo
search
Zakazano ročište
Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj u finansijskoj gabuli, sad su pred stečajem
Eparhija zagrebačko-ljubljanska Srpske pravoslavne crkve u finanijskim je problemima. 
23.11.2023. u 12:01
get url
text

Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao je ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, eparhijom zagrebačkom-ljubljanskom te je naredio mitropolitu Kirilu Bojoviću da dostavi popis imovine i obaveza eparhije.

Ako osoba ovlaštena za zastupanje dužnika u roku od osam dana ne dostavi popis imovine i obveza dužnika, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, ističe se u sudskoj odluci koju potpisuje sutkinja Jadranka Mađeruh.

- U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može ju i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327,23 eura - stoji u rješenju.

Sud podsjeća i da za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obveza, dužnik odgovara kao za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom, prenosi Novi list.

U obrazloženju se navodi da je 4. oktobra bio obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut zahtjevom Financijske agencije (Fina) te je odlučeno da će se postupak nastaviti primjenom općih odredbi Stečajnog zakona.

Kao razlog tome, navodi se kako iz dostavljene dokumentacije proizlazi da društvo raspolaže imovinom i to nekretninama upisanim u zemljišne knjige koje vodi Općinski sud u Puli.

U objavljenoj sudskoj dokumentaciji ne navodi se iznos dugovanja eparhije, no Financijska agencija je pozvana da dostavi potvrdu o stanju žiro računa dužnika s datumom neposredno prije ročišta zakazanog za 19. decembra.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, eparhija zagrebačko-ljubljanska, upisana je u Registar vjerskih zajednica 16. novembra 2004., sa sjedištem u Zagrebu – Ilica 7/II.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.