open-navfaktor-logo
search
Slučaj u Hrvatskoj
Sudija odgodio ročište: "Spopala me zlovolja kad sam vidio platnu listu, raspravno sam nesposoban"
Sudija Općinskog suda u Krku, Hrvatska, Anton Hlače odgodio je ročište koje je bilo zakazano za 19. april jer je, kako stoji u obrazloženju, "zlovoljan".
14.04.2023. u 08:32
get url
text

Kako javlja Telegram, 19. aprila sudija je trebao održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za novembar s obrazloženjem da ga je "zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu".

- Zaprimivši platnu listu - Obračun plaće za mjesec mart 2023., uređujući sudija u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je naročito potencirano činjenicom da je plaća sudije za mart 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obavezama - stoji u obrazloženju.

Na kraju je, piše Telegram, dodao i da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudija donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. marta 2023. godine.

- Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg sudije - dodao je.

Sudije traže da osnova plaća sudije prvostepenog suda, poput sudije Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Riječ je o neto plaći od 3.000 eura.

U zahtjevima je navedeno i da plaća sudije mora biti indeksirana, da se zakonom moraju urediti platni razredi i druga materijalna prava, od kojih je najbitnije uređenje pitanja penzija, kao i da se plaće drugostepenih sudija moraju izjednačiti s plaćama sudija visokih sudova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.