open-navfaktor-logo
search
Ivica Lučić
Tuđmanov glavni špijun tzv. Herceg-Bosne postao savjetnik ministra odbrane
Ivica Lučić postao je savjetnik ministra odbrane Hrvatske Marija Banožića. Lučić spada ne samo u prominentnije obavještajce stasale u režimu Franje Tuđmana, nego i u istaknute osobe sigurnosnog sektora bivše hrvatske paradržave tzv. Herceg-Bosne, a bogato će iskustvo aktuelnom ministru davati besplatno, što je potvrdilo i Ministarstvo odbrane i Lučić.
28.09.2021. u 21:54
get url
text

- Ivica Lučić imenovan je u skladu sa Zakonom o Vladi Republike Hrvatske posebnim savjetnikom ministra odbrane na određeno vrijeme dok priroda posla to zahtijeva, a najkasnije do kraja mandata ministra odbrane dr. sc. Marija Banožića. Ivica Lučić imenovan je posebnim savjetnikom za poslove iz djelokruga odbrambenog resora koji se odnose na izrade analiza, davanje savjeta i mišljenja na pojedina pitanja, a posebno u području obrazovanja i razvoja iz djelokruga odbrambenog sektora. Posebni savjetnik ministra odbrane Ivica Lučić za dužnost koju obnaša ne ostvaruje novčanu naknadu - saopćeno je iz Ministarstva odbrane, objavio je Index. 

Nekadašnji šef Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a i pomoćnik direktora HIS-a, sada je "povjesničar, analitičar".

U medijima koji Lučića predstavljaju kao uglednog povjesničara i analitičara, nikad se ne spominje da je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni i general HVO-a. Kao ni to da je je uvijek u svojim javnim istupima u akciji rušenja BiH.

- Lučić, dakle, nije nekakav nezavisni analitičar, nego izravni sudionik ratnih zbivanja u BiH, i to kao glavni obavještajac Franje Tuđmana i blizak saradnik Miroslava Tuđmana, koji je bio šef tajne službe HIS. Još zabavnije, Lučić je rat u BiH dočekao na visokoj poziciji u Centru službe bezbjednosti (CSB) u Mostaru, te ga dio ekstremne desnice optužuje da je udbaš – pisao je svojevremeno hrvatski portal Index.

Krajem 1993. godine, Lučić je poslao detaljan izvještaj na 24 stranice na ruke tadašnjem direktoru HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) Miroslavu Tuđmanu, u kojem ga obavještava o svim dešavanjima na prostoru tzv. Herceg-Bosne.

Lučić Tuđmana obavještava o svemu detaljno-od pojedinačnih do masovnih ubistava, švercu oružja, duhana, nafte, silovanjima i zarobljavanjima...

Iz izvještaja se jasno vidi da je bio upoznat sa svakim od počinjenih zločina na prostoru Hercegovine i srednje Bosne, pa i Posavine. Red bi bio da u Tužilaštvu BiH, ako ga već Hag nije pozivao barem tokom suđenja, kaže šta je konkretno poduzeo, odnosno da li je uopće podnio krivične prijave.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.