open-navfaktor-logo
search
Domaćin Olaf Scholz
U Berlinu počeo samit država zapadnog Balkana, bit će potpisana tri sporazuma
U Berlinu je danas počeo samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, tokom kojeg će se razgovarati o procesu proširenja Evropske unije, regionalnoj saradnji i energetskoj sigurnosti.
03.11.2022. u 10:30
get url
text

Domaćin ovogodišnjeg Samita Berlinskog procesa je njemački kancelar Olaf Scholz, a skupu prisustvuju i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. ​​​​​​​

Scholz je na otvaranju samita Berlinskog procesa rekao da Evropa može biti kompletna tek kada se bloku pridruže države zapadnog Balkana.

- Tokom prve godine svog mandata imao sam priliku razgovarati sa mnogima od vas o teškim izazovima s kojim se suočavaju države zapadnog Balkana. Ovi izazovi su zajednički jer se stabilnost i prosperitet regiona ne mogu odvojiti od stabilnosti i prosperiteta Evrope u cjelini. Evropa može biti kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao dio nje. Vas šest zemalja zapadnog Balkana pripadate slobodnoj Evropi i vaše članstvo u EU je u našem interesu - izjavio je Scholz.

Njemački kancelar je izrazio uvjerenje da će Berlinski proces pomoći da se oslobodi puni potencijal regionalne saradnje, ali i ubrzati pristupanje svih zemalja zapadnog Balkana u EU.

U okviru samita bit će održane dvije radne sesije na temu "Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište" i "Sigurnost opskrbe energentima i transformacija".

Vrhunac samita bit će ceremonija na kojoj će šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisati tri sporazuma - o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte.

Također je planiran radni ručak s fokusom na strateška pitanja i budućnost Berlinskog procesa, nakon čega se očekuju konferencije za novinare domaćina i učesnika samita.

Samit o Zapadnom Balkanu održava se u okviru Berlinskog procesa, koji je Njemačka uspostavila 2014. godine kao platformu za saradnju na visokom nivou između EU-a i balkanskih država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.