open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Dačić
U četvrtak vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu, koju je zatražila Srbija, zakazana je za četvrtak u 21 sat po srednjoevropskom vremenu, potvrdio je srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić.
07.02.2024. u 09:30
get url
text

Još nije poznato hoće li sjednica VSUN-a, kojim predsjeda Gvajana, biti otvorena za javnost, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbija je u ponedjeljak zatražila vanrednu sjednicu VSUN-a zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Prištine da u platnom prometu i trgovini ukine srbijanski dinar, što Beograd vidi kao protivzakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba centralne kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Zabrinutost su službenim saopćenjima istaknuli State Department i Evropska unija ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih deseci hiljada primaju dinarske plaće i penzije posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo "da se momentalno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu s evropskim standardima" i "dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija", uz duži prijelazni period, podsjeća Hina.

Taj zahtjev vlastima u Prištini u u srijedu su ponovile i zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, potvrdio je kosovskim medijima francuski ambasador na Kosovu Olivier Guérot.

Zahtijevali smo da se napravi tranzicija prije nego što se ta uredba primijeni, rekao je Guérot kosovskim medijima.

On je istaknuo da je trebalo biti više konsultacija i informacija prije njezine primjene i nalaženja tehničkih rješenja, objavio je portal Kosovo online.

- Cilj uredbe je veća transparentnost (u finansijskim transakcijama) i mi to podržavamo, ali ona ima potencijal direktnog utjecaja na to kako će srpska zajednica djelovati, kako će ti lјudi primati plaće i penzije i željeli bismo imati više konsultacija prije implementacije, jer govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki broj lјudi - naglasio je ambasador Francuske u Prištini.

Guérot je ponovio i zahtjev zemalјa Kvinte da Priština ispuni svoje obaveze i da nastavi s formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na čemu u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije insistira Beograd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.