open-navfaktor-logo
search
Okrutni ritual
U Španiji poziv djeci da besplatno prisustvuju borbama sa bikovima otvorio raspravu
Pogrešno je što djeca smiju prisustvovati tim borbama jer gledanje životinja kako pate može uzrokovati psihološku štetu, kazao je Enrique Zaldivar
AUTOR: Faktor
09.05.2024. u 15:04
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Scrrenshot/Youtube
Djeca mlađa od osam godina, u pratnji odrasle osobe, moći će besplatno gledati borbe sa bikovima u Sevilli, izvijestio je organizator raspirujući tim potezom ponovo raspravu oko ove tradicionalne i krvave zabave u Španiji.
Borba sa bikovima, u kojoj životinja obično završi ubijena mačem matadora, za pristalice je tradicija koju treba sačuvati. Kritičari to međutim nazivaju okrutnim ritualom kojem nema mjesta u modernom društvu.
Kompanija Pagés, koja organizira borbe u Sevilli, saopćila je da je davanje besplatnih ulaznica djeci "najbolji način da se mališani upoznaju sa svijetom borbe s bikovima, pa da se tradicija nastavi i u budućnosti."
Ova objava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je španjolsko ministarstvo kulture ukinulo svoju nacionalnu nagradu za borbu s bikovima zbog zabrinutosti za dobrobit životinja. To je izazvalo prijekor obožavatelja te zabave i konzervativne oporbe koji borbu vide kao umjetničku formu i glavni dio nacionalnog identiteta.
Jose Enrique Zaldivar, predsjednik udruženja za zabranu borbe s bikovima, smatra da je kampanja Pagéa usmjerena na djecu pogrešna.
- Pogrešno je što djeca smiju prisustvovati tim borbama jer gledanje životinja kako pate može uzrokovati psihološku štetu - rekao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.