open-navfaktor-logo
search
"Samoopredjeljenje"
Ugljanin o izborima za BNV: Bošnjaci su na ovim izborima potvrdili da su zreo narod
Bošnjaci su izabrali svoje Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima sva zakonska ovlaštenja da u razgovoru sa državnim organima i predstavnicima lokalne zajednice rješava sve nagomilane probleme i neriješena pitanja, rekao Ugljanin
05.11.2018. u 08:40
get url
text

Sulejman Ugljanin, nosilac liste "Samoopredjeljenje", nakon održanih nedjeljnih izbora za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, izjavio je kako je ta lista osvojila najviše glasova Bošnjaka na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Ugljanin je u obraćanju novinarima u štabu liste "Samoopredjeljenje" u Novom Pazaru u nedjelju kasno navečer rekao da je sretan, zadovoljan i ponosan zbog činjenice da su izbori protekli u pozitivnoj političkoj atmosferi i da su Bošnjaci na njima potvrdili da su zreo narod.  

- Bošnjaci u Sandžaku i širom Srbije izabrali su danas Bošnjačko nacionalno vijeće. Ovo je novi saziv BNV-a u kojem najviše predstavnika i najveću podršku ima lista "Samoopredjeljenje". Mi ćemo raditi kao jedan tim. BNV ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, to je bošnjačko zvanično najviše opće javno dobro koje se bori da unaprijedi i bošnjačke nacionalne interese i identitet i sva ustavom i zakonom zagarantovana prava - rekao je Ugljanin.

Dodao je da su izbori održani u nedjelju najznačajniji izbori za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji još od od rasprada bivše SFRJ, "zato što Bošnjaci u ovoj državi Srbiji imaju veliki broj neriješenih pitanja i problema". 

- Bošnjaci su izabrali svoje Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima sva zakonska ovlaštenja da u razgovoru sa državnim organima i predstavnicima lokalne zajednice rješava sve nagomilane probleme i neriješena pitanja. Zašto su ovo najvažniji izbori od raspada SFRJ? Zato što Bošnjaci od raspada SFRJ još nisu u Srbiji dobili ranije stečeno pravo naroda - rekao je Ugljanin dodavši kako ni "status Sandžaka još nije riješen".

Najavio je da će zajedno sa listom "Vakat je", ali i svim ostalim učesnicima izbornog procesa zajedno rješavati probleme.

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) koji dolaze iz izbornog štaba liste "Samoopredjeljenje", ta lista osvojila je u Sandžaku najviše glasova, odnosno imat će najviše vijećnika u budućem sazivu BNV-a. Slijedi lista "Matica Bošnjačka" i  lista "Vakat je".  Lista "Stari dedo", prema tim podacima, nije ušla u sastav BNV-a.

Pravo glasa na održanim izborima imalo je 106.326 Bošnjaka, upisanih u poseban birački spisak.

Republička izborna komisija saopćila je da su izbori protekli u miru i da nije bilo prijavljenih nepravilnosti.

Očekuje se da će prvi rezultati izbora za vijeća nacionalnih manjina biti objavljeni u ponedjeljak, a krajnji rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, odnosno 8. novembar do 20 sati. 

Vijeća imaju obavezu da se u roku od 20 dana konstituišu i formiraju njihove organe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.