open-navfaktor-logo
search
Obratio se javnosti
Vučić odbacio optužbe da su izbori pokradeni, moguće novo glasanje u Beogradu
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u nedjelju prigovore i optužbe da su izbori 17. decembra bili neregularni i pokradeni, nazivajući opoziciju "lažljivcima" i najavio konstituiranje parlamenta do kraja januara, a nove vlade u februaru, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu.
24.12.2023. u 15:00
get url
text

Vučićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državna izborna komisija (RIK) potvrdila je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na proteste, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zloupotrebama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i međunarodni posmatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Vučić je danas u direktnom televizijskom obraćanju javnosti ustvrdio da su "izbori protekli mirno" i bili "najmirniji u novijoj historiji Srbije", te da je "veoma ponosan na tu činjenicu". Protekli su, dodao je, "bez skoro ijednog fizičkog incidenta", samo jedan tokom kampanje kad su napadnuti posmatrači organizacije NGO Crta, a u kampanji nije bio "niti jedan".

Za primjedbe međunarodnih posmatrača rekao je da su "najzanimljivije" jer su tvrdili kako su mnogo nepravilnosti "vidjeli na društvenim mrežama".

On je optužio pojedine posmatrače iz Austrije da su "pokrali izbore u svojoj partiji", a došli su da nadziru "demokratske izbore u Srbiji". Opoziciju je nazvao "lažovima" i rekao kako okrivljuju vladajuće jer su "nesposobni" da ih pobijede.

Ilustrirajući političku nadmoć, Vučić je ustvrdio kako bi, da su bili i predsjednički izbori, on dobio od 63 do 64 posto glasova. Sedmero predstavnika opozicije, koji štrajkuju glađu tražeći poništenje izbora, zamolio je da se "vrate svojim obavezama".

- Neće biti nikakve nasilne smjene vlasti, vlast u Srbiji mijenja se na izborima i tako će biti uvijek, a ne samo danas - rekao je Vučić.

Neke ćete, dodao je, imati za pa pet-šest mjeseci, a neke za četiri godine.

Izbori u Beogradu bi mogli biti ponovljeni ukoliko SNS s koalicijskim partnerima ne osigura većinu vijećnika jer je lista kontroverznog ljekara Branimira Nestorovića, koja bi mogla biti presudna za formiranje vlasti u prijestolnici, poručila da neće u koaliciju ni s opozicijom niti sa SNS-om. Nestorović je u subotu novinarima rekao da su kandidatima za vijećnike s njegove liste već počele pristizati "šestocifrene ponude, i ne u dinarima" da promjene tabor.

- Ako nema većine u gradu - ići će se na nove izbore i kraj priče - prokomentirao je danas Vučić.

On je ustvrdio da parlamentarnih izbora neće biti do 2027. jer se "treba u potpunosti posvetiti velikim ciljevima u napretku i rastu zemlje" koja treba ići ukorak "s najrazvijenim zemljama svijeta", prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.