open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Odgođene sankcije kojima se Srbiji zabranjuje uvoz ruske nafte preko Hrvatske
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je novu izjavu u Pragu gdje se održava prvi samit Evropske političke zajednice na kojem su čelnici 44 zemlje. Rekao je kako su sankcije Srbiji kojima bi joj se zabranio uvoz ruske nafte preko Hrvatske odnosno Janafa odgođene.
06.10.2022. u 22:14
get url
text

- Ono što smo radili s Rusima bilo je po dobrim cijenama. Htjeli smo nastaviti, ali nismo se mogli dogovoriti. Također, želim objasniti ljudima šta se dogodilo. Jučer, na tom sastanku, kada je sve trebalo proći, na inicijativu Hrvatske, a uz podršku dvije zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, ta je tema skinuta s dnevnog reda. Hrvatski premijer je izašao s tezom da nije pošteno da Srbija ima tu cijenu nafte - rekao je Vučić.

Odluka o nafti je odgođena do 1. decembra, dodao je on, ali nema racionalnog objašnjenja hrvatske intervencije, prenosi Index.hr.

Istaknuo je kako je bugarski predsjednik Rumen Radev otvoreno rekao da odluka o nafti nije poštena prema Srbiji, baš kao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u završnom govoru.

- Hvala im na tome - kazao je Vučić pa dodao kako je dobio informaciju da su nezadovoljstvo izrazili i mađarski premijer Viktor Orban te albanski premijer Edi Rama.

- Nije loše što je ta odluka za sada odgođena. Mi smo manji potrošač od Mađarske, Češke i Bugarske. Nije bilo želje osim da se naudi Srbiji - kaže Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.