open-navfaktor-logo
search
Poziva se na rezoluciju
Vučić saopćio: Vlada donijela odluku, uručujemo zahtjev KFOR-u i šaljemo vojsku na Kosovo
Poslije večerašnje sjednice Vlade, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je donesena odluka na Vladi u elektronskom obliku, a sutra će komandantu KFOR-a da uruče zahtjev za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga sigurnosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova. 
15.12.2022. u 21:35
get url
text

VEZANI TEKST - Lajčak u Prištini: Sastajem se s komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, ne trebamo čekati da se desi nešto loše

- Odluka je donesena jednoglasno. To je dobra odluka i smanjila bi tenzije. Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i prije svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prijelazima, ustvari administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno - kaže Vučić.

Dodaje da je ovo prvi put da je neka Vlada ovakav zahtjev usvojila. Vlada Zorana Đinđića je bila uputila pismo Vijeću sigurnosti UN-a ali bez formalnog zahtjeva za povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo. 

Objasnio je da je bitno da zahtjev bude formalan jer kada se jednog dana promijene okolnosti u svijetu, "da ne bi rekli da mi to nikada nismo ni tražili".

- Ja ne mislim da postoji mogućnost da oni naš zahtjev prihvate, ne zato što bi to bilo loše, da su bolje razmislili to bi doprinijelo miru, i smanjenju tenzija i mogućnosti da se pronalaze kompromisna rešenja - rekao je Vučić. 

- Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam donio. Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papir broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7 - naveo je on i dodao: 

- Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice da kažu jedan od sporazuma koji poštuju dobio sam konkretan odgovor - nijedan, oni to ne kriju.

- U jednom od članova francusko-njemačkog prijedloga se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da je situacija na terenu takva, da vri kod Srba i na sjeveru i na jugu.

- Escobar mi je rekao da je to primjetio i razumio. Neće ljudi više da trpe Kurtijev teror - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.