open-navfaktor-logo
search
Za regionana pitanja
Vučićev novi savjetnik Adam Šukalo: Bivši zastupnik, privođen u Banjoj Luci
Adam Šukalo imenovan je na funkciju savjetnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za regionalna pitanja od 15. marta 2023. godine, objavljeno je u Službenom glasniku Srbije.
22.03.2023. u 16:16
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikova policija hapsi Vučićeve ljude u Banjoj Luci

Adam Šukalo je diplomirani pravnik, član Srpske napredne stranke i nekadašnji zastupnik Skupštine Srbije. Prethodno je bio i samostalni zastupnik u Skupštini Republike Srpske, u periodu od 2014. do 2018. godine.

Prema podacima sa sajta biografija.org, Adam Šukalo podržavao je grupu "Pravda za Davida", formiranu nakon smrti studenta Davida Dragičevića. Građani okupljeni u toj grupi smatrali su da predstavnici vlasti Republike Srpske prikrivaju dokaze u vezi sa tim krivičnim djelom. Mandat u Narodnoj skupštini Srbije dobio je na izborima 2020. godine. U septembru 2022. godine, Adam Šukalo bio je među šest osoba privedenih u Banjoj Luci.

Kako je izveštavao N1 Sarajevo, razlog je bila – sumnja na utjecaj na birače.

- Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka je od strane policijskih službenika MUP RS-a, Uprave kriminalističke policije, obaviještena je o postojanju operativnih saznanja da postoji mogućnost utjecaja na birače od strane šest osoba, koji će biti ispitani na te okolnosti. Šest osoba je informativno ispitano, a nakon ispitivanja osobe su napustile službene prostorije MUP RS-a. U vezi sa vašim pitanjem da li će osobe biti pozvane na razgovor u Tužilaštvo obavještavamo vas da pomenute osobe neće biti pozvane na razgovor u Tužilaštvo - navelo je tada Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u odgovoru redakciji N1 Sarajevo.

"Predmet" ovog policijskog nadzora bili su, pored tada već bivšeg zastupnika SNS u Skupštini Srbije – i funkcioner SNS i bivši rukometaš Vladimir Mandić, zatim Slobodan Lazović i Zlatko Selimović iz Trebinja, kao i Dejan Slijepčević iz Gacka.

 Banjalučki novinar Slobodan Vasković tada je naveo, prema pisanju Danasa, da su Vladimir Mandić i Adam Šukalo, funkcioneri SNS – uhapšeni po naređenju Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.