open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Žalili se na prazne bukinge u špici sezone, pa morali spustiti cijene: Evo za koliko se izdaje apartman na Braču
Nakon što su početkom turističke sezone pretjerali sa cijenama smještaja, što je dovelo do toga da se iznajmljivači u Hrvatskoj žale na prazne bukinge u špici sezone, cijene su ovih dana spuštene, čak i do 60 posto.
30.07.2023. u 13:54
get url
text

Barbara Marković iz nacionalne organizacije porodičnog smještaja kaže da se zbog smanjenja cijena sada vidi i veći broj domaćih gostiju na moru.

- Neki su, nažalost, podigli nerealno cijene za 30, 40 ili čak 50 posto u odnosu na lani, a sada su ih morali snižavati za 60 posto - istakla je Marković, piše Jutarnji list

Naglasila je kako sada možete bez problema naći apartman u centru Brača za četiri osobe za 100 eura na noć.

- Lani je takav apartman bio 250 eura na noć. Čini mi se da je to sada neki pristojan nivo koji sebi može priuštiti i domaći gost. Zato ih je sve više - govori Marković.

Vjeruje da će svi biti dobro popunjeni do 15. septembra, a onda se nada da će se sezona i produžiti.

- A lani nije radila Španija, Grčka i normalno je da su se dizale cijene. Sad su se svi vratili i morali smo ih korigirati. Sada se last minute ponude u prosjeku smanjuju za nekih 20 posto. No, svako zlo je za nešto dobro. Vjerujem da smo iz čitave priče nešto i naučili - kazala je Marković.

Prema riječima Igora Macana, direktora turističke agencije Istria Lux iz Svetvinčenta koja posreduje u iznajmljivanju 150 kuća za odmor i vila s bazenima u Istri, vlasnici su vratili cijene na prošlogodišnje.

- Problem je bio u tome što su negdje od januara najave oko bukinga u medijima bile odlične, govorilo se da će on biti rekordan. Polazeći od toga, vlasnici su dizali cijene. No, mi smo ih još u martu upozoravali da to ne čine i da ih smanje, posebno u junu i početkom jula. No, kako su vlasnici imali dvojake informacije, neki su odlučili čekati do kraja. I sada su na kraju morali vratiti cijene na prošlogodišnje. Neki su i za popunjenje "rupa" morali posegnuti za last minute ponudom, pa je ta cijena i niža od one lani - pojašnjava Macan.

Kaže da se jednostavno loše procijenilo jer se nije uzelo u obzir da se vratila konkurencija i da je inflacija u Evropi "udarila" po džepu potrošača.

- No, i dalje odlično prolaze ona najbolje i najskuplje kuće koje su dizajnerski uređene. Najslabije se prodaju prosječno uređene kuće - dodao je Macan.

Trenutno se cijena najma kuća za odmor s bazenima u Istri s dvije sobe kreće od 1.600 do 3.000 eura sedmično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.