open-navfaktor-logo
search
Nova pravila od marta
Austrija pooštrava mjere za prebrze vozače: Mogu vam oduzeti i automobil
Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače. Od marta oni neće samo podlijegati visokim novčanim kaznama, nego im se u ekstremnim slučajevima može oduzeti i vozilo.
04.01.2024. u 21:37
get url
text

Nova pravila pogađaju i turiste iz Njemačke.

Kazne za saobraćajne prekršaje često su znatno veće izvan Njemačke.

Prema pisanju njemačkog autokluba ADAC, ako vozite 20 km/h prebrzo, plaćate od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj i 175 eura u Italiji. U Njemačkoj možete jeftino proći sa 60 eura, piše portal Fenix Magazin.

Svako ko previše prekorači brzinu u Austriji suočit će se s oduzimanjem vozila, a tad se primjenjuju sljedeći kriteriji:

- u urbanim područjima - ako se dopuštena brzina prekorači za više od 60 km/h, automobil se može odmah oduzeti.

- izvan mjesta - ako se prekorači brzina za više od 70 km/h, vozilo se može oduzeti na licu mjesta.

- trajno - nećete dobiti automobil natrag u svim slučajevima. Ako vozite više od 80 km/h u urbanim sredinama ili više od 90 km/h izvan grada, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Potom će se naći na aukciji u Austriji.

Teoretski, vozila registrirana u Njemačkoj također bi mogla biti oduzeta u Austriji, prema prvoj procjeni ADAC-a.

Autoklub se u tom kontekstu poziva na slično pravilo iz Italije, gdje, ako imate jedan i po promila alkohola u krvi, automobil se u najgorem slučaju može oduzeti, čak i prisilno prodati.

Austrija nije prva zemlja koja pooštrava mjere protiv vozača koji prebrzo voze. Slično je uradila i Švicarska, a najpoznatiji je slučaj Nijemca iz 2014. godine, koji je uhvaćen kako vozi više od 200 km/h na autocesti, gdje je ograničenje brzine 120 km/h.

Osuđen je na zatvorsku kaznu u Švicarskoj koju je 2018. godine morao služiti u Njemačkoj. Njegov oduzeti automobil prodan je na aukciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.