open-navfaktor-logo
search
Iskoristili situaciju
Automobili u Kini prodaju se s antivirusnim i antimikrobnim paketima opreme
Hoćemo li u budućnosti kupovati automobile s antivirusnim paketima opreme?
04.05.2020. u 09:04
get url
text

Iako bi se mnogima tako nešto moglo činiti kao pretjerivanje bazirano na strahu od koronavirusa, iz analitičke kompanije Frost & Sullivan kažu kako bi ugradnja opreme i materijala koji bi nam trebali pružiti dodatni nivo higijene i zdravstvene zaštite u našim ljubimcima na četiri kotača mogao postati globalni trend. Neke automobilske kompanije u Kini i prije koronakrize počele su s razvojem takvih opcija, a korona će samo ubrzati taj razvoj.

Kineska kompanija Geely tako je još ranije predstavila neke dodatne opcije s ciljem zaštite vozača i putnika u automobilima od velikog zagađenja pa su tako ugradili tehnologiju koja blokira ulazak štetnih čestica u vozila. Također, razvijaju i antimikrobne materijale zahvaljujući kojima se bakterije i virusi ne bi skupljali na mjestima koja vozači često dodiruju poput kvaka na automobila te kontrolnih ploča.

Iz Geelyja kažu kako je razvoj opcija čiji je cilj zaštititi zdravlje vozača njihov dugoročni cilj, pogotovo jer su automobili mnogima drugi dom.

- Samo razvojem zdravijih proizvoda zadovoljit ćemo korisničku potražnju za boljom kvalitetom života - komentirali su iz te kompanije za BBC.

Zaštita kupaca u današnje vrijeme uključuje i sprječavanje kontakta prodajnih predstavnika i kupaca pa, umjesto iz ruke u ruke, kupcima ključeve novog automobila na kućna vrata ili balkone donose dronovi.

Na sličnu taktiku zaštite zdravlja korisnika odlučile su se i druge kineske automobilske kompanije pa tako SAIC nudi mogućnost instalacije ultraljubičastog svjetla u vozila koje bi trebalo pročistiti zrak u sistemu klimatizacije, dok GAC koristi trostruki filter zraka na brojnim novim vozilima.

Ipak, ne slažu se svi s analitičarima Frosta & Sullivana pa tako Shaun Rein iz China Market Research Groupa smatra kako automobilske kompanije u Kini samo iskorištavaju paniku oko koronavirusa kako bi mogle naplatiti premium cijenu svojih vozila.

- Nisam doktor ili naučnik, ali upozorio bih potrošače da pripaze kada im kompanije govore da njihovi proizvodi sprječavaju transmisije virusa, pogotovo bolesti COVID-19 - komentirao je Rein za BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.