open-navfaktor-logo
search
Problemi
Hiljade vozila gomila se u njemačkoj luci, pogođeni i kupci
Nedostatak vozača za prijevoz kontejnera i automobila, u kombinaciji s velikim obimom trgovine, doveli su do zastoja u jednom od najvećih automobilskih čvorišta na svijetu, njemačkoj luci Bremerhaven.
12.11.2022. u 14:51
get url
text
Bremerhaven
Bremerhaven

Zastoj je uzrokovao da vozila koja su spremna za ulazak ili izlazak iz Evrope sada čekaju u luci, a na popisu pogođenih su proizvođači (i kupci) automobila kao što su BMW, Stellantis, Renault, Tesla i Volvo, piše HAK revija.

U prosjeku godišnje luka Bremerhaven premjesti 1,7 miliona vozila, ali nedostatak vozača za teški teret, kao i vozača za istovar i utovar dolaznih i odlaznih vozila, doveo je do ozbiljnih kašnjenja.

Osim toga, trenutno jednostavno nema dovoljno brodova za prijevoz vozila. Globalna flota je u padu za oko 13 brodova u usporedbi s 2019., što je rezultat prekomjernog rashoda u prvoj godini pandemije.

Na žalost proizvođača automobila i kupaca koji čekaju nova vozila, ne očekuje se da će se ta situacija riješiti prije 2024., kada će se početi isporučivati novoizgrađena plovila. A na žalost potrošača, nestašica bi mogla utjecati i na cijene vozila. S rastućom potražnjom za električnim vozilima iz Kine u Evropi, pritisak na luke mogao bi samo rasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.