open-navfaktor-logo
search
Objavljena lista
Japanci su najbolji vozači na svijetu, Tajlanđani najgori, a Bosanci i Hercegovci...
Stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market objavili su listu zemalja iz kojih dolaze najbolji i najgori vozači. Na listi se našlo 50 zemalja, a svijest o saobraćaju, opasnosti u saobraćaju, kvaliteta cesta i vožnja u alkoholiziranom stanju neki su od kriterija prema kojima se vodilo istraživanje.
14.02.2023. u 12:13
get url
text

Prema listi, najbolji vozači na svijetu su u Japanu. Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0,03 g/dl, a Japan je također na četvrtom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, što znači da je sigurna zemlja ne samo za vožnju nego i za pješake.

Zanimljivo, čak osam od 10 najsigurnijih zemalja za vožnju nalazi se u Evropi. Nizozemci su najbolji vozači u Evropi s visokim drugim mjestom na listi najboljih vozača na svijetu. Također, Nizozemska je na drugom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, odmah iza Singapura, te ima jedan od najnižih nivoa smrtnih slučajeva u saobraćaju u svijetu, samo četiri na 100.000 stanovnika.

Naša zemlja našla se na 38. mjestu, Slovenci su na 16, a odmah iza njih je Mađarska. Hrvatska je na 22, Srbija je na 27, a Italija na 37. mjestu.

Tajland je proglašen zemljom s najgorim vozačima na svijetu, s daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u saobraćaju, čak 32 na 100.000 ljudi. Iza njega je Peru, a zatim slijede Libanon, Indija i Malezija.

Cijelu listu možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.