open-navfaktor-logo
search
Polovna vozila
Koliko su poskupjeli golfovi dizelaši
Usporena proizvodnja novih automobila trenutno diže cijene polovnih.
12.05.2022. u 12:22
get url
text

Istovremeno, Evropska unija želi da zabrani nove benzince i dizelaše najkasnije do 2035., od kada bi trebala dozvoliti prodaju isključivo električnih automobila. Ono što mnogi zanemaruju je da samo manjina kupaca uopšte želi da posjeduje električni automobil, a proizvođači automobila u isto vrijeme nude sve manje opcija sa SUS motorima ili ih uopšte više ne nude.

Zbog toga ponuda polovnih dizelaša i benzinaca smanjivat će se brže od potražnje, što dovodi do rasta cijena polovnih automobila. Tako su cijene "polovnjaka" u prosjeku samo prošle godine porasle za gotovo 25 posto.

Za Focus.de, najveći njemački sajt za prodaju polovnjaka, Mobile.de odabrao je nekoliko modela kod kojih je poskupljenje bilo veliko. Poređenje je napravljeno za period od marta 2021. do marta 2022. i pokazuje da se tržište polovnih automobila polako, ali sigurno prazni.

VW Golf dizelaš je veoma tražen i postaje sve rijeđi. Naime, za samo nekoliko godina proizvođač iz Volfsburga prodavat će samo električne automobile u Evropi i kupce polovnih vozila to ne raduje. "VW Golf TDI" trenutno je veoma tražena roba, a cijene su mu za godinu dana porasle čak 31 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.