open-navfaktor-logo
search
Japan
Kreću u biznis sa robotaksijima jer nedostaje vozača
03.03.2024. u 14:52
get url
text
Japan
Japan

Kompanija Nissan je objavila plan komercijalizacije vlastitih usluga mobilnosti u Japanu, što je još jedan korak prema ostvarenju njihove dugoročne vizije iz programa Nissan Ambition 2030. Riječ je o rješavanju problema s uslugama prevoza s kojima se suočavaju lokalne zajednice u Japanu.

Izazova ima nekoliko: prije svega to je nedostatak vozača zbog sve starijeg stanovništva, prenosi Index.

Poslovne modele za pružanje usluga mobilnosti u Japanu i šire testiraju od 2017. Među ostalim, to čini u gradskom području Minato Mirai u Yokohami te gradu Namie u prefekturi Fukushima, gdje je usluga mobilnosti s osobljem Namie Smart Mobility u primjeni od 2021.

Usluge autonomne mobilnosti Nissan testira i izvan granica Japan, na primjer u Londonu i drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva uz podršku tamošnje vlade.

Kompanija u saradnji s trećim stranama, kao što su lokalna tijela i prevoznici, namjerava ponuditi usluge autonomne mobilnosti s početkom 2027. godine, s tim da će testiranje usluge u gradskom području Minato početi već ove godine.

Tokom perioda testiranja, nivo autonomne vožnje postepeno će se optimizirati u skladu s ocjenom prihvatljivosti takve usluge kod kupaca, a sve kako bi se omogućili oblici prevoza bez vozača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.