open-navfaktor-logo
search
Nove tehnologije
Nakon SAD-a i Kine: Automobili bez vozača u Velikoj Britaniji mogući do 2026.
Automobili bez vozača mogli bi se naći na nekim putevima u Velikoj Britaniji do kraja 2026. godine, rekao je sekretar za transport za BBC.
29.12.2023. u 09:18
get url
text
London
London

Mark Harper je takođe rekao da očekuje da će do kraja te godine vlasnici tih vozila moći putovati bez potrebe da gledaju kuda idu.

Prošlog mjeseca vlada je objavila planove za novi zakon kojim će se automatizirana vožnja uvesti na puteve u Velikoj Britaniji.

Kritičari pak tvrde da ako tehnologija nije spremna to bi moglo uzrokovati ozbiljne nesreće.

Harper je za Today BBC Radio 4 rekao da je lično vidio kako se tehnologija koristi u Kaliforniji dodajući da želi da ljudi imaju povjerenje u odgovarajući sigurnosni režim.

- Zakon prolazi kroz parlament u ovom trenutku, pa se nadamo da će proći do kraja 2024. godine - dodao je.

Harper je naveo da će se tehnologija uvoditi postepeno i da će pojedinci odlučiti žele li je koristiti.

- Veliki je broj potencijalnih upotreba, očigledna je da je oko 88 posto udesa koje vidimo uzrokovano greškom vozača - kazao je.

Dodao je da postoji pravi potencijal da ova vrsta tehnologije zaista poboljša sigurnost na cestama, ne samo za vozače i putnike, već i druge ranjive učesnike u saobraćaju, pješake, bicikliste.

Dok su potpuno automatizovana vozila prešla milione milja na javnim putevima u SAD-u i Kini, Velika Britanija je do sada ostala oprezna po pitanju njih, piše BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.