open-navfaktor-logo
search
Svečano
Turska predstavila svoj prvi automobil: Prva vozila će s trake izaći 2022.
Najavivši da će fabrika za proizvodnju turskih automobila biti otvorena u Bursi, turski predsjednik Erdogan je kazao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil
27.12.2019. u 15:17
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska više nije zemlja koja je samo tržište novih tehnologija, već zemlja koja ih razvija, proizvodi i izvozi u svijet, javlja Anadolu Agency (AA). U Dolini tehnologije u Gebzeu danas je predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan koji je istakao da je na razvoju turskog domaćeg automobila radilo više od 100 turskih inženjera.

-Naš san je da imamo i svijetu pokažemo automobil koji su, koristeći nacionalnu tehnologiju, napravili naši dizajneri i inženjeri - poručio je Erdogan.

On je odao počast bivšem premijeru Turske Necmettinu Erbakanu kojeg je nazvao učiteljem, braniteljem ideje razvoja i inicijatorom prve fabrike motora u Turskoj, a današnji dan nazvao je historijskim. Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da je priča o prototipu turskog automobila Devrim iz 1961. godine bila i priča o rušenju snova, te je poručio da Turska ovog puta neće dozvoliti da joj isti krugovi stanu na put uspjeha.

Najavivši da će fabrika za proizvodnju turskih automobila biti otvorena u Bursi, Erdogan je kazao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil.

-Pravimo globalni brend. Infrastruktura za električne automobile će u Turskoj biti kompletirana do 2022. godine - kazao je Erdogan i dodao da Turska više ni od koga ne uzima licence i dozvole za proizvodnju automobila, već da sama postavlja pravila, bira i kreira sve njegove karakteristike.

{$galerijaFotografija}

Najavljeno je da će proces licenciranja brenda biti završen naredne godine, a da će godinu kasnije biti otvorena i fabrika za serijsku proizvodnju da bi prvi turski automobili bili na tržištu već 2022. godine.

-Kada krenemo sa serijskom proizvodnjom, nadamo se da ćemo imati prvi i jedini neklasični SUV model na električni pogon u Evropi - kazao je Erdogan.

Nakon obraćanja javnosti su na pozornici prvi put pokazana dva primjerka turskog automobila i to njegove SUV i sedan verzije. Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je Erdoganovom preporukom nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

20191227_2_40047111_50716489.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.