open-navfaktor-logo
search
Promocija
Varank: Turska svojim automobilom razvija brend kojim će se takmičiti na svjetskom tržištu
Za narednu godinu je najavljen završetak procesa licenciranja turskog brenda, a fabrika za serijsku proizvodnju bi trebala biti otvorena godinu kasnije da bi 2022. godine s trake izašli prvi turski četvorotočkaši
27.12.2019. u 14:42
get url
text

Ministar industrije i tehnologije  Republike Turske Mustafa Varank izjavio je kako Turska domaćim automobilom razvija brend kojim će se takmičiti na svjetskom tržištu. U Dolini tehnologije u Gebzeu organizirana je ceremonija predstavljanja prototipa prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Ceremoniji je prisustvovao i resorni turski turski ministar Varank koji je najavio povećanje izvoznog kapaciteta u automobilskoj industriji i broja zaposlenih. 

-Turska sa svojim automobilom razvija brend kojim će se takmičiti na svjetskom tržištu, poručujemo da ima i nas u budućnosti sektora - rekao je Varank.

Dodao je kako je ovaj automobil na ponos cijeloj Turskoj. 

-Ovaj automobil, sa svim idejama, pravima na industrijsko vlasništvo i inžinjerskim odlukama je turski automobil - rekao je Varank. 

{$galerijaFotografija}

Dodao je kako danas na putu jačanja ekonomske i tehnološke neovisnosti, zvanično otvaraju Dolinu tehnologije, najveći tehnopark u zemlji. 

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je Erdoganovom preporukom nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Direktor TOGG-a Gurcan Karakas prezentirao je projekt i karakteristike turskog automobila i naglasio da je Turska u pravi čas ušla u utrku proizvodnje nove generacije vozila sa nultom stopom emisije štetnih gasova. Predsjednik Upravnog odbora TOGG-a Rifat Hisarciklioglu se također obratio prisutnima i zahvalio svim kompanijama, institucijama i pojedincima koji učestvuju u tom velikom projektu.

On je za narednu godinu je najavio završetak procesa licenciranja turskog brenda te je dodao da će fabrika za serijsku proizvodnju će biti otvorena godinu kasnije da bi 2022. godine s trake izašli prvi turski četvorotočkaši.

-Mi smo tu za našu domovinu. Ovo je tek početak, pred nama su dug put i veliki projekti - poručio je Hisarciklioglu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model.

20191227_2_40043726_50709450.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.