open-navfaktor-logo
search
Inovacija
YouTuber preradio Teslu i ugradio mu prave raketne motore
Na YouTube kanalu Warped Perception ovih je dana glavni hit prerada Teslinog Modela S, s dodana tri mlazna motora koji izgledaju prilično atraktivno.
12.12.2021. u 09:24
get url
text
Matt Mikka s preradom
Matt Mikka s preradom

Prije više od dvije godine je Elon Musk najavio da će nova generacija Teslinog Roadstera imati "SpaceX paket opreme", koji bi trebao uključivati mlaznice za brže ubrzanje. Prema Muskovoj ideji, trebali bi to biti maleni uređaji koji će ispaljivati mlazove komprimiranog zraka, a ne pravi raketni motori, piše Bug.hr.

Međutim, neko se sada prihvatio posla i na Teslu ugradio prave raketne motore. Njegovo ime je Matt Mikka, a on je youtuber koji vodi kanal Warped Perception.

Na svom kanalu redovno objavljuje zabavne video sadržaje vezane uz automobile i mehaniku. Ovoga puta odlučio je staviti tri raketna motora na stražnji dio Teslinog Modela S i vidjeti što će se dogoditi. 

Poprilično se naradio oko tog projekta jer su motori zahtijevali i snažni držač, potom sistem upravljanja dotokom goriva i posljedično snagom, a nadobudni inovator u kabinu je ugradio i zaslone koji prikazuju podatke o radu mlaznih motora.

Na kraju je na ovoj Tesli osvanuo dodatni pogonski sistem koji troši i do 7,5 litara goriva u minuti.

Kako bi testirao svoj izum, Mikka se uputio prvo na javnu autocestu, a potom i na zatvorenu stazu za utrke ubrzanja.

Ono što je pomalo razočaravajuće je to da ovako kompliciran i skup pogonski sistem nije ni do koljena elektromotorima.

Teslin Model S, koji inače ubrzava od nule do 100 kilometara na sat za 4,3 sekunde, s ovim je pogonskim sklopom, zajedno s električnim, to ubrzanje smanjio na 3,32 sekunde. Ali Mikka je najavio da će pokušati test obaviti u idealnim uvjetima i tako dodatno spustiti vrijeme ubrzanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.