open-navfaktor-logo
search
Peregrine
Američki svemirska letjelica izgorjela iznad južnog Pacifika nakon neuspjele misije na Mjesec
Američka svemirska letjelica izgubljena iznad udaljenog područja južnog Pacifika, vjerovatno je izgorjela u atmosferi u završetku svoje neuspjele misije slijetanja na Mjesec.
19.01.2024. u 11:22
get url
text

Astroboticova letjelica Peregrine lansirana je 8. januara u sklopu eksperimentalnog novog partnerstva između NASA-e i privatne industrije s namjerom smanjenja troškova za američke porezne obveznike i pokretanja lunarne ekonomije.

Letjelica je doživjela eksploziju nedugo nakon odvajanja od svoje rakete zbog curenja goriva, oštećujući vanjski omotač i onemogućavajući dolazak do odredišta.

Astrobotic je objavio na platfromi X da je izgubio kontakt sa svojom letjelicom malo prije 21.00 sat po lokalnom vremenu u četvrtak.

Kompanija sa sjedištem u Pittsburghu dodala je da će čekati nezavisnu potvrdu od relevantnih vladinih tijela. Prethodno ažuriranje pružilo je koordinate ponovnog ulaska u atmosferu nekoliko stotina kilometara južno od Fidžija.

Astrobotic je također objavio fotografiju koju je snimila letjelica posljednjeg dana, otkrivajući polumjesec Zemlje dok se nalazio između Sunca i naše planete.

Peregrine je radila preko 10 dana u svemiru, oduševivši entuzijaste čak i nakon što je postalo jasno da Astrobotic neće uspjeti u svom cilju da bude prva kompanija koja će postići kontrolisano dodirivanje Mjeseca i prvo američko meko slijetanje od kraja Apollo doba, prije više od pet desetljeća.

Da je stigao do Mjesečeve površine, Peregrine bi postavio naučni hardver koji bi pomogao odgovoriti na pitanja o sastavu Mjesečeve površine i Mjesečevom zračenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.