open-navfaktor-logo
search
Dva kilograma kamenja
Kineska svemirska letjelica skuplja uzorke sa Mjeseca
Kineska svemirska letjelica danas je uzela uzorke sa mjesečeve površine u sklopu misije vraćanja prikupljanja kamenja sa Mjeseca i dopremanja na Zemlju prvi put od 1970-ih, saopćila je Vlada Kine, navodeći ovo kao uspjeh u sve ambicioznijem svemirskom programu Pekinga.
02.12.2020. u 17:04
get url
text

Sonda misije Chang'e-5 jučer je nakon spuštanja s orbite sletjela na mjesečevo područje "Okean oluja", saopćila je kineska Nacionalna svemirska uprava. Objavili su fotografije mjesta slijetanje na kojima se vidi sjena letjelice.

- Chang'e je prikupio uzorke sa Mjeseca - navode oni.

Sonda, lansirana 24. novembra sa tropskog ostrva Hainan, najnoviji je poduhvat svemirskog programa koji je prvog kineskog astronauta poslao u orbitu 2003. godine. Peking ima i svemirsku letjelicu na putu do Marsa i cilj da pošalje čovjeka na Mjesec.

- Ovosedmično slijetanje je istorijski korak u kineskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom u mirnom korištenju svemira. Kina će nastaviti promovisati međunarodnu saradnju, istraživanje i korištenje svemira u duhu rada za dobrobit cijelog čovječanstva - rekla je Hua Chunying, portparolka ministarstva vanjskih poslova Kine.

Prema planovima predviđeno je da sonda dva dana buši na mjesečevoj površini i sakupi dva kilograma kamenja i krhotina. Gornja faza sonde bit će lansirana nazad u mjesečevu orbitu kako bi se uzorci prenijeli u kapsulu za povratak na Zemlju, gdje će sletjeti sredinom decembra.

U slučaju uspjeha to će biti prvi put da su naučnici dobili svježe uzorke mjesečevih stijena još od sovjetske sonde Luna 24 iz 1976. godine.

Očekuje se da će uzorci biti dostupni naučnicima iz drugih država, iako je nejasno koliki će pristup imati NASA zbog ograničenja američke vlade na saradnju s kineskim programom povezanim s vojskom.

Naučnici se nadaju da će iz stijena i krhotina saznati više o Mjesecu, uključujući preciznu starost, kao i povećati saznanja o drugim tijelima u Sunčevom sistemu. Prikupljanje uzoraka, uključujući i sa asteroida, sve je veći fokus mnogih svemirskih programa.

Američki astronauti vratili su 382 kilograma uzoraka sa Mjeseca u periodu od 1969. do 1972. godine, od kojih se neki još uvijek analiziraju.

Chang'e 5 je treće uspješno kinesko spuštanje na Mjeseca. Prethodnik, Chang'e 4, bila je prva sonda koja je sletjela na malo istraženu daleku stranu Mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.