open-navfaktor-logo
search
NASA
Mali asteroid udario u Zemlju, sistem ranog upozorenja "položio" ispit
Sistem ranog upozorenja za otkrivanje asteroida koji predstavljaju prijetnju Zemlji, kojim upravljaju NASA i njeni saradnici širom svijeta, morao je da pokaže svoje mišiće.
17.03.2022. u 09:27
get url
text
Asteroid

Uspješno je otkrio mali asteroid širine dva metra samo nekoliko sati prije nego što je udario u atmosferu iznad Norveškog mora i raspao se u petak, 11. marta, navodi se u saopćenju NASA-ine laboratorije za mlazni pogon. To je premalo da bi predstavljalo bilo kakvu opasnost za Zemlju, rekla je NASA.

Često tako sićušni asteroidi prođu kroz mrežu za nadzor, a 2022 EB5 - kako je asteroid nazvan - tek je peti ove vrste koji je uočen i praćen prije udara.

Veći asteroid bi bio otkriven i praćen mnogo dalje od Zemlje, godinama prije bilo kakvog potencijalnog razornog udara, piše CNN.

- Mali asteroidi kao što je 2022 EB5 su brojni i oni dosta često upadaju u atmosferu - otprilike svakih deset mjeseci - rekao je Paul Chodas, direktor JPL-ovog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje, koji prati potencijalno opasne komete i asteroide koji bi se mogli sudariti s našom planetom.

- Ali vrlo malo ovih asteroida je zapravo otkriveno u svemiru i opširno promatrano prije udara, u osnovi zato što su vrlo slabi do posljednjih nekoliko sati, a geodetski teleskop mora promatrati samo pravo mjesto na nebu u pravo vrijeme za jedan koji treba otkriti - dodao je on.

Asteroid je, samo dva sata prije nego što je udario, uočio astronom Krisztián Sarneczky u opservatoriji Piszkéstető u sjevernoj Mađarskoj, koji ga je označio na stranici za potvrdu objekata blizu Zemlje Centra za male planete, saopćila je NASA.

NASA-in "Scout" sistem za procjenu opasnosti od udara, koji automatski pretražuje bazu podataka Centra za male planete u potrazi za mogućim novim asteroidima ili drugim svemirskim objektima, izvršio je ova rana mjerenja kako bi izračunao putanju EB5 2022.

Čim je sistem utvrdio da će 2022 EB5 pogoditi Zemljinu atmosferu, NASA je označila objekat na Scout web stranici kako bi obavijestila zajednicu za posmatranje objekata blizu Zemlje, koja je bila u mogućnosti da pruži više opservacija.

NASA je rekla da ovaj događaj sugerira da su "modeli predviđanja udara u CNEOS-u vrlo sposobni da informišu o odgovoru na potencijalni udar većeg objekta".

Asteroidi i drugi objekti blizu Zemlje prolaze pored naše planete više puta sedmično. U septembru, NASA će namjerno srušiti svemirsku letjelicu u asteroid kako bi promijenila njegovo kretanje u svemiru. Poznata kao DART misija, ili Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida, svemirska letjelica cilja na Dimorphos, mali mjesec koji kruži oko Zemljinog asteroida Didymos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.