open-navfaktor-logo
search
Protiv morske bolesti
Može ploviti po uzburkanom moru, a da putnici ne osjete valove
Nisu svi te sreće da mirne duše i bez potrebnih medikamenata mogu ploviti morima.
07.03.2022. u 07:51
get url
text
Brod
Brod

Morska bolest pogađa sve dobne skupine, a karakteriziraju je mučnina, vrtoglavica i povraćanje, koji su često praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka. Amerikanci i Britanci doskočili su tom problemu. 

Američka firma za proizvodnju brodova Servo Yachts je u saradnji s britanskim dizajnerima osmislila brod koji eliminira bilo kakvo gibanje uzrokovano utjecajem valova. Riječ je o katamaranu s aktivnim sistemom ovjesa, čiji trup je podijeljen u tri dijela, a razvijena su dva koncepta – Martini 6.0 dužine 45 metara i Martini 7.0 dužine 50 metara, prenosi Morski.hr.

U srednjem dijelu trodijelnog katamarana smještene su putničke kabine, koje su svojevrsnim zglobovima povezane s ostala dva dijela broda koja se nalaze u vodi. Takva konstrukcija omogućava brodskom sistemu da stabilizira putnički dio i eliminiše uobičajeno ljuljanje na uzburkanom moru. Iako je tehnologija patentirana i testirana, brodovi još nisu izgrađena za komercijalnu upotrebu.

Zanimljivo je da bi katamarani trebali biti izrađeni od ugljikovih vlakana, što će ih činiti lakšim, ali i bržim od konvencionalnih brodova. U kompaniji vjeruju da će zahvaljujući njihovim brodovima morska bolest postati tek neugodno sjećanje onih koji su joj skloni. A takvih je, barem u SAD-u, prema podacima koji su izneseni na službenoj web stranici Servo Yacht, oko trećina građana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.