Svemir

Da li je osmišljen sistem komunikacije s vanzemaljcima?

Objavljeno: 08.11.2018. u 20:59

Kombinacija snažnih lasera od dva megavata, koji bi bili emitovani kroz masivni teleskop veličine 30 do 45 metara i upereni ka svemiru, mogli da budu "mamac" za vanzemaljce

Foto ilustracija

Tim naučnika, koji je predvodio James Clark sa Instituta Massachusetts za tehnologiju navodi da bi bilo moguće koristiti lasersku tehnologiju za pravljenje "kosmičkog svetionika", koji bi mogao da privuče pažnju vanzemaljaca, čak na udaljenosti od 20.000 svjetlosnih godina.

Nova otkrića, objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, pokazuju da kombinacija snažnih lasera od dva megavata, koji bi bili emitovani kroz masivni teleskop veličine 30 do 45 metara i upereni ka svemiru, mogli da budu "mamac".

Sa ovom tehnikom, infracrvena radijacija bi bila dovoljno jaka da je inteligentna vrsta vanzemaljaca razlikuje od sunca.

- Jednom kada stupimo u kontant sa vanzemaljcima, mogli bismo da koristimo laserski zrak za prenošenje kratkih poruka - kažu istraživači.

Clark kaže da bi se u komunikaciji s vanzemaljcima mogli koristiti Morzeovom azbukom.

Ipak, ovakva vrsta komuniciranja bi mogla da bude uspješna samo ako bi neko u svemiru mogao da protumači znake.

Tim naučnika je otkrio da bi sistem mogao da se kreira pomoću postojeće tehnologije i instrumenata koji bi uskoro mogli da se razviju.

- Ovo bi bio izazovan projekat, ali ne i nemoguć - ističe Clark.

Iako sam projekat nailazi na dobre reakcije kod ljudi, ovakva laserska tehnologija bi mogla da bude pogubna po njihovo zdravlje.

 

Izvor:   B92

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije