- U dogovoru sa Vladom Federacije BiH očekujemo da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Tako da bi cijena na tržištu ubuduće u cijeloj BiH mogla biti ograničena na 480 maraka, plus PDV po jednoj toni, što je i usaglašeno sa proizvođačima peleta - rekao je entitetski premijer Radovan Višković.

- Šta će odlučiti Vlada FBiH, ne znam, ali moraju voditi računa šta će se dogoditi sa proizvodnjom peleta koji je preskup i naši građani ga ne mogu kupiti, a uz to nam je zabranjen i izvoz i nama preostaje da zasustavimo poroizvodnju - kaže za Faktor Almir Idrizović, direktor preduzeća za proizvodnju peleta Eco Madere iz Bugojna.

- Kada se donose odluke u Vijeću ministara BiH, prihvataju se uglavnom prijedlozi Vlade RS-a, a rijetko Vlade FBiH. Proizvođači peleta u FBiH predlažu Vladi da dobro razmisle, kako će građani kupiti pelet i ako se ograniči cijena, a kako će proizvođači proizvoditi jeftini pelet sa previsokim cijenama sirovina, a izgleda to nikoga ne zanima – smatra Idrizović.

Naš sagovrnik ističe da vlade u Bosni i Hercegovini donose samo restriktivne mjere, a ne uzimaju u obzir prijedloge proizvođača peleta.

- Proizvođači su pokušali da sa Vladom FBiH na neki način riješe problem sa proizvodnjom i cijenom peleta, ali u tome nismo uspjeli. Svjesni smo da je visoka cijena peleta za građane neizdrživa i da to ne mogu platiti, a zabranjen nam je izvoz. Tako ćemo izgubiti i domaće i inostrano tržište, a proizvođači peleta neće imati za koga da proizvode ovaj energent – ističe Idrizović.

On upozorava da su cijene drveta za proizvodnju peleta visoke.

- Po cijenama sirovina ne moguće je da se proizvodi jeftiniji pelet. Naše marže su ostale iste kao i prošle godine. Drvo koje moje preduzeće kupi od šumarija u FBiH zadovoljava oko šest posto naših potreba, a za ostale sirovine se moramo snalaziti po cijeloj BiH. Zbog neodgovornog ponašanja trgovaca koji su prije nekoliko mjeseci prodavali pelet i po hiljadu maraka po toni, onda su vlasnici pilana povećali cijenu pilote na 40 maraka plus PDV po kubiku, a prošle godine to je koštalo 15 do 20 maraka po kubiku. Da bismo napravili jednu tonu peleta, treba nam osam kubika pilote i to košta oko 400 maraka, plus gorivo da dovučemo pilotu, rezervni dijelovi, struja, plaće radnicima i to košta mnogo – naglašava naš sagovornik.

Trenutna cijena peleta po toni u BiH iznosi oko 650 i 700 maraka sa porezom i dostavom.

- Za naš standard ovu cijenu skoro niko neće moći platiti. Mi smo Vladi FBiH predlagali da se uvedu vaučeri koji bi se podijelili građanima, a ne proizvođačima peleta. Da im se smanji cijena na ovaj način po sto ili dvjesto maraka, a uz to da proizvođači peleta dobiju sirovinu po povoljnijoj cijeni da bi mogli proizvoditi jeftiniji pelet koji bi građani mogli platiti – predlaže Idrizović.