Ponedjeljak, 04.07.2022.
Nermin Džindić ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva FBiH: Ko je dobio novac, a otpuštao radnike

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čijem je čelu SBB-ovac Nermin Džindić, nakon provedene finansijske revizije, dobilo je mišljenje s rezervom.

Prema izvještaju revizora ovo ministarstvo je u okviru interventnih mjera za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, novčana sredstva dodjeljivalo firmama koje su otpuštale radnike, što nije u skladu s Uredbom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Također, Ministarstvo nije tražilo povrat sredstava koje je dodijelilo pojedinim firmama za uvezivanja staža radnika, iako preduzeća nisu dostavila potvrde Porezne uprave FBiH da su odobrena sredstva tokom 2018. i 2019. godine realizirana za penzionisanje imenovanih osoba.

U izvještaju revizora navodi se da je Odlukom Vlade FBiH od 16.10.2020. godine Ministarstvu iz tekuće rezerve Vlade FBiH odobreno 30 miliona KM u svrhu očuvanja radnih mjesta, očuvanja i poboljšanja likvidnosti u izvozno orijentiranim granama industrije za prevladavanje izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19. Prema podacima iz finansijskih izvještaja Ministarstva za 2020. godinu, subvencije su iskazane u iznosu od 29.981.524 KM.

Prema raspoloživim podacima Porezne uprave FBiH, navodi se u izvještaju revizora, broj zaposlenih u granama industrije koje su obuhvaćene Uredbom na 30.9.2020. godine, koji je uzet kao referentna tačka za očuvanje radnih mjesta, smanjen je za ukupno 2.547 radnika u odnosu na 30.9 2019. godine, ili po granama industrije, proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće za 1.386 radnika, od čega "Prevent" Travnik 240, "Prevent Leather" Visoko 160, "Progetti Bosnia" Tuzla 141 radnik, metalna, elektro i automobilska industrija 617 radnika, od čega "RM-LH" Zenica 114, "Bimie" Tešanj 113 radnika, drvna, papirna i grafička industrija 376 radnika od čega "Standard Furniture Company" 156 radnika, hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike 161 radnik, i industrija građevinskog materijala i nemetala sedam radnika.

- Stoga ne možemo potvrditi da su realiziranim poticajima ostvareni deklarirani učinci definirani članom 3. Uredbe, jer su privreda društva u razdoblju od proglašenja stanja nesreće otpustila značajan broj radnika do 30.9. 020. godine - konstatirano je u izvještaju.

Zbog svega navedenog Ured za reviziju institucija u FBiH dao je pomenutom ministarstvu mišljenje s rezervom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh