Vlada Federacije Bosne i Hercegovine čini 16 ministarstava i neka od njih su prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića pasivna, što je jedan od razloga rekonstrukcije Vlade FBiH. Novalić je za Faktor kazao da se pregovara o gašenju jednog broja ministarstava i uvođenju novih.

- Nema neustavnih ministarstava. Imamo ministarstva koja su po ustavnom položaju na određen način pasivna. A imamo i nove potrebe društva. Imamo mlade. Možemo sada neko ministarstvo, koje ima mali utjecaj na zbivanja u Federaciji BiH ugasiti ili pripojiti nekom drugom, a otvoriti ministarstvo mladih. Porodice i mladih. Danas pregovaramo sa HDZ-om BiH o tome - kazao nam je Novalić i dodaje:

- Očigledno je da nam ne uspijeva reforma javne uprave. Onda nam možda treba ministarstvo uprave i lokalne samouprave kako bismo unutar njega stavili servisiranje državnih službenika, pa evropske integracije, a tu je i informatika. Očigledno je da smo se našli u tom dobu i da te pravce moramo slijediti. Činjenica je da slabo komuniciramo, nemamo neku interkonekciju sa kantonima i općinama. Trebamo se više harmonizirati i Federacija se osjeća pozvanom da to uradi - rekao nam je premijer Novalić.

Podsjećamo, već ranije su postojale najave, kako bi Federalna vlada bila racionalnija, efikasnija i funkcionalnija, da ubuduće postoji samo Federalno ministarstvo energije i rudarstva, dok segment industrije se prebacuje u Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta.