Iako prinosi meda nisu kao oni iz 2015. godine, koja se uzima kao primjer, pčelari su, kako kaže Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, zadovoljni.

Sejo Deljo

- Zadovoljni su jer su uspjeli sanirati gubitke koji su nastali u dvije prethodne godine koje su bile loše. Otprilike je po košnici na području Odžaka, Modriče, Bratunca i Srebrenice..., vađeno između 20 i 30 kilograma kvalitetnog bagremovog meda. Bilo je i lipovog meda, najviše na području Grabeške visoravni i Srebrenice. Dobra livadska paša posebno je zabilježena kod pčelara Srednjobosanskog kantona, okoline Tuzle, ali i Hercegovine, gdje su najbolje prošli seleći pčelari. Rekao bih da su ove godine seleći pčelari u svim područjima dobro prošli. Pčelari Glamoča, Tomislavgrada, sa Cincar planine imali su također dobre prinose od divlje majčine dušice (čubar), a u okolini Olova i Kladnja bilo je i dobrog šumskog meda - naveo je Deljo.

Prema njegovim riječima, u BiH trenutno ima više od 200.000 košnica, a godišnje se proizvede oko dvije hiljade tona meda.

- Naša godišnja potrošnja meda je oko četiri hiljade tona, što znači da nam fali oko dvije hiljade tona. Pčelarska proizvodnja ima budućnost i perspektivu, potrebno je samo da društvo, odnosno oni koji ubiraju poreze i prave strategije, da se ozbiljnije pozabave pitanjem stvaranja boljih uvjeta za one koji se tim bave - ističe Deljo.

U Savezu pčelara Federacije BiH kažu "kako će pčelari august iskoristiti za zaštitu pčelinjih društava od varoe, parazitske bolesti odraslih pčela i legla koju izaziva grinja - varroa jacobsoni".

- Prvi posao na pčelinjaku u augustu je obavljanje detaljnog pregleda svih pčelinjih zajednica radi utvrđivanja njihovog zdravstvenog stanja, kvaliteta matice na osnovu legla i utvrđivanja količine hrane (meda i polena). Ako su ti parametri zadovoljeni onda su nam zajednice jake. Vrlo je važno zaštiti pčele od raznih nametnika kako bi uspješno prezimile zimu, te zdrave dočekale novu proljetnu ispašu - kazao je Deljo.