- Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će općina da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namjera - za Kossev je kazao Besim Hoti.

Čitaoci sa sjevera Kosova su za N1 rekli da se građani okupljaju kod krsta u selu Rudare u općini Zvečan.

Prethodno su se u sjevernom delu Kosova oglasile sirene za uzbunu, javila je reporterka N1. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Kosovska policija je saopćila da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički saobraćaj i vozila zbog blokade saobraćajnica u pravcu ovih prelaza.

 

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

- Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopćavam, Srbija će pobijediti - poručio je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, međutim, da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primjenjuje od ponedjeljka, piše N1 Srbija.