open-navfaktor-logo
search
Samit u Ohridu
Abazović podržao inicijativu "Otvoreni Balkan", podrška i SAD-a
Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na Samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji i tom prilikom podržao inicijativu koja je, po njegovim riječima, pomoć u zajedničkom stvaranju bolje budućnosti.
08.06.2022. u 12:15
get url
text

Abazović je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje samitu, iako u svojstvu posmatrača. Istakao je kako zemlje Zapadnog Balkana ne mogu promijeniti svoju prošlost, ali budućnost mogu.

- Na nama je izbor da li tu budućnost vidimo onako kao što je bila prošlost na Zapadnom Balkanu ili drugačije. Inicijativu 'Otvoreni Balkan' doživljavam kao jednu ispomoć u tome da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, na biznisu, većoj mobilnosti građana, većoj mogućnosti da ostvarujemo saradnju na svim poljima - rekao je Abazović.

Dodao je da će nezavisno od toga kako se zove, svaka inicijativa i svaki mehanizam koji može voditi ka bilo kojem napretku, pomirenju imati podršku Vlade Crne Gore.

- Prva stepenica da bismo gradili odnose jeste da sjednemo zajedno i da vodimo dijalog. Dijalog vodi povećanju našeg međusobnog povjerenja. Povećanje našeg međusobnog povjerenja vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumijevaju, prije svega, stvaranje klime progresa u regiji - rekao je Abazović.

Stvaramo sliku da smo sve dalje od EU

Abazović je rekao i da zemlje regije trebaju mijenjati sebe, jer niko neće završiti njihov dio posla. U tom kontekstu je rekao da retrogadne politike, politike prošlosti zasnovane na međusobnom nepoštovanju i potenciranju konflikta su sve zemlje Zapadnog Balkana zadržale ovdje gdje su one sad.

- Niko ne voli da importuje probleme. Kad imate lidere Zapadnog Balkana koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, u nemogućnosti da nađu i najjednostavnija rješenja za sebe, mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU. Bez obzira što nismo svi formalno članovi 'Otvorenog Balkana', danas sjedimo zajedno nas peterica, a nadam se da ćemo sljedeći put biti šesterica, nezavisno od inicijative, mjesta, vremena i teme.

Da sjednemo i da se dogovaramo o potrebama građanima. Siguran sam tada da će poruka EU-u biti umnogome drugačija nego sada i da će oni koji su, s pravom ili ne, skeptični i usporavaju da zemlje Zapadnog Balkana uhvate korak u integracionom procesu shvatiti da griješe i da ovaj dio svijeta pripada evropskoj porodici. Da bi bili članovi porodice moramo da mijenjamo ponašanje, majndset, da promovišemo nešto drugo, da ribrendujemo Zapadni Balkan - rekao je Abazović.

Dodao je i da su mu se svidjele ideje o laganom prelasku granice, kao i o stvaranju radne grupe ukoliko dođe do krize energenata ili u transportu hrane.

- Ukoliko neko misli da može sam zadovoljiti potrebe u 21. vijeku u 2022. godini sretno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna. Ako s druge strane imamo ideju da u jednom otvorenom razgovoru razvijamo povjerenje, stvaramo društvo koje može da da šansu nekim novim politikama, zaista mislim da tome treba dati šansu. Mi na Zapadnom Balkanu zaslužujemo jednu drugu priču - smatra Abazović i dodaje:

- Na nama je da jedni drugim pružimo ruke i u otvorenom razgovoru rješavamo sva pitanja koja su na stolu, krajnje demokratski i onako kako dolikuje ozbiljnim ljudima.

Mogućnosti regije su ogromne

Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Escobar kazao je da SAD podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" kao i sve inicijative koje približavaju regiju Evropskoj uniji i promoviraju stabilnost.

- SAD na Balkan ne gleda kao na ratnu regiju, već kroz prizmu mogućnosti 21. stoljeća, a mogućnosti regije su ogromne. Zapadni Balkan je blagoslovljen izvrsnim zemljopisnim položajem, velikim resursima, poduzetničkim duhom - kazao je Escobar na otvaranju summita Otvorenog Balkana u Ohridu.

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan ima potencijal biti centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama, ima kapacitet biti središte za tekući prirodni plin i pomoći Evropi da se oslobodi ruskog plina.

- SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na zapadnom Balkanu treba biti usmjerena ka većoj evropskoj integraciji - kazao je Escobar u video uključivanju.

Escobar drži kako bi inicijativa bila uspješna, neophodno je da bude otvorena za sve i da mora uključivati svih šest zemalja na jednakom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.