open-navfaktor-logo
search
41. pobjeda u karijeri
Adnan Ćatić u povratničkom meču nanio prvi poraz Timi Rostu
Bivši peterostruki svjetski prvak Adnan Ćatić, u rodnoj Njemačkoj poznatiji kao Felix Sturm, večeras je jednoglasnom sudijskom odlukom savladao Timu Rosta u svojoj povratničkoj borbi, prvoj još od februara 2016. godine.
19.12.2020. u 22:48
get url
text

U meču koji je održan u dvorani Universum u Hamburgu Ćatić je poslije deset rundi upisao novu, 41. pobjedu u karijeri nakon odluke sudija, a svom protivniku nanio je prvi poraz u profesionalnoj karijeri.

Prva runda protekla bila je ispitivačkog karatera, a obojica boksera držala su se uglavnom na poludistanci, no Ćatić je uspio provući nekoliko direkata kroz gard svog protivnika.

Na startu druge runde bh. bokser je uspio zadati rival jedan kvalitetan aperkat koji je uzdrmao Rosta, a nakon kojeg je plasirao je nekoliko dobrih direkata lijevom rukom.

U trećoj rundi jasno se moglo vidjeti veliko iskustvo Ćatića, koji je na početku svjedno inicijativu prepustio 12 godina mlađem protivniku, a potom kako se finiš bližio kraju preuzimao inicijativu.

Nakon par dobrih aperkata Ćatića u četvrtoj rundi je krenula krv iz nosa Time Rosta, koji je uglavnom na početku svake runde prikazivao bolju stranu svojih bokserskih vještina, no završnice su uglavnom pripadale nekadašnjem peterostrukom svjetskom prvaku. Tako je bio i u petoj rundi, u čijoj završnici je Sturm dobro uzdrmao protivnika.

Nakon pet od deset dogovorenih rundi bilo je jasno da je Ćatić u prednosti. Odlično je bh. bokser i u šestoj rundi kombinovao udarce, a u njoj je odlučio i promijeniti gard, što je dalo dodatne rezultate.

Mnogo više udaraca Ćatić je večeras zadao svom protivniku, negoli Rost njemu, a i bokser rođen  u Leverkusenu bio je mnogo precizniji u svojim udarcima.

Ćatić je u preostalim rundama svojim iskustvom u potpunosti kontrolisao borbu, no nije uspio doći do 19. nokauta u karijeri, ali jeste do 41. pobjede nakon jednoglasne odluke sudija.

Večerašnja borba bila je prva za Ćatića nakon što je 20. februara 2016. porazio Fjodora Čudinova i tako u svoj posjed vratio titulu u supersrednjoj kategoriji WBA verzije, koja mu je kasnije oduzeta zbog optužbi za doping.

Za Ćatića je ovo bio 50. meč u profesionalnoj karijeri, a pretnodnih 49 borbi ostvario je 40 pobjeda, pet poraza, tri remija, dok je jedan meč završen bez odluke, prema statistici portala Boxrec.com.

Još prije meča sa Rostom Ćatić je najavio da bi u skorijoj budućnosti mogao odraditi još koju borbu. Da u njegovim rukama još ima dinamita, iako mu je 41 godina, vidjelo se i večeras.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.