Utorak, 06.06.2023.
FOTO: Vahid Ponjević

Adnan Kurtagić: Junak Krajine na Štrbačkom buku spasio kaskadere holivudskog filma "Wild River 2"

Fotografije spašavanja kaskadera prilikom snimanja filma "Wild River 2" na Štrbačkom buku na Uni preplavile su društvene mreže.

Autor je Vahid Ponjević koji se već 15 godina profesionalno bavi fotografijom u studiju VP Photo Cazin, a na svom profilu prvi ih je objavio Goran Gogo Piralić i uz njih je napisao:

– Ovaj lik u vodi je grom Adnan Rapid Kurtagić koji na ovim slikama spašava svjetske kaskadere koji iza sebe imaju toliko iskustva u tim extremnim situacijama i scenama, ali ovdje je obrnuto, gdje ih Rapko lakoćom drži kao bebe u ruci i pliva s njima prema obali. Mi stvarno ne znamo kakve veličine imamo u svom gradu, a jedan od njih je moj brat Rapid.

Adnan Kurtagić je za Faktor ispričao kako se sve desilo.

- Zajedno sa još nekoliko prijatelja radio sam kao obezbjeđenje na snimanju holivudskog filma “Wild River 2”. Dan je bio sasvim normalan i snimanje je išlo po planu. Nije bilo nikakvih poteškoća. U jednom trenutku vidio sam da je slap zadržao kaskadere i morao sam reagirati da ne bi došlo do najgoreg. Nisam ništa razmišljao, skočio sam u vodu i obojicu kaskadera izvukao na obalu - kaže za naš portal Kurtagić.

Tridesettrogodišnji Adnan, kojeg prijatelji zovu Rapid, 1999. godine počeo je trenirati kajak na divljim vodama.

- Nakon kajaka počeo sam raditi kao skiper i već 18 godina sam skiper u Una RC Kiro Raftingu. To mi nije primarno zanimanje, jer sam upravnik proizvodnje u drvnoj industriji Sani Global iz Bihaća. Una je prelijepa, ali i veoma opasna rijeka. Kada su tu pravi skiperi i profesionalci, niko se ne mora bojati – kaže Kurtagić koji poziva sve ljubitelje prirode i rijeka da dođu na Unsku regatu koja se održava krajem mjeseca.

Film “Wild River 2” snima se u produkciji Universal Studiosa, a producent je Daniel Kresmery. Među glavnim glumcima trebali bi biti Adrien Brody, Leighton Meester i Taran Killam .

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh