open-navfaktor-logo
search
Nakon ročišta
Advokat Martinović: Ne postoji minimum zakonskih uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića.
12.08.2021. u 15:08
get url
text

Davor Martinović, advokat Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti, odnosno, neispunjenja uvjeta za izručenje.

- Tužilaštvo i odbrana zauzeli su jasan stav da ne postoji niti minimum zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj - istakao je advokat.

Znači, pojasnio je, postoje jasne zakonske odbredbe kojih nije moguće dvosmisleno tumačiti, niti postoji mogućnost diskrecijske ocjene od strane bilo koga.

Ističe da je za djelo za koje se traži izručenje minimalno zaprijećena kazna šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji, prema zakonu i ugovoru o izručenju između BiH i Hrvatske, minimalno zaprijećena kazna je godinu dana, odnosno, četiri godine.

- Stoga, sva priča jednostavno pada u vodu. I nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Hrvatsku, već je pitanje zašto je opće došlo do molbe za izručenjem jer je svima jasno, i pravnicima početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje – naglasio je Martinović.

Sudija za prethodni postupak, naveo je, spis će dostaviti Vijeću sa svojim mišljenjem, nakon toga će Vijeće donijeti rješenje na koje, opet, konačnu odluku donosi Apelaciono vijeće Suda BiH.

Zaključio je da je vrlo teško prognozirati da li će to biti za 15 ili mjesec dana, jer nema zakonskog roka.

Prethodno je na ročištu tužilac Oleg Čavka kazao da, bez obzira što je Hrvatska dostavila urednu dokumentaciju, ne postoji utemeljenje za Mamićevo izručenje i zbog toga što je dio krivičnih djela za koja se Mamić tereti počinjen na teritoriji BiH. Dodao je kako je za ta djela u BiH zaprijećena kazna zatvora u trajanju manje od godinu dana te da zbog toga po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći nema osnova za izručenje.

Martinović je kazao i kako su po srijedi politički ciljevi, a ne pravni te da je Mamić zapravo zviždač jer je prokazao korumpirane sudije u Hrvatskoj. Dodao je da je na sceni medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Na kraju ročišta Sudu BiH se obratio i Zdravko Mamić koji se zahvalio organima BiH što su mu omogućili normalan život te kazao da umjesto da dobije nagrade za to što je prokazao korumpirane sudije primoran je da proživljava ovo.

Tužilaštvo BiH zatražilo je mjere zabrane kojima mu se zabranjuje putovanje i oduzima pasoš. Utvrđeno je da se Mamić redovno odazivao na pozive bh. pravosuđa. Odbrana je kazala kako nema razloga za izricanje mjera zabrane, ali da se neće žaliti.

Odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenje Mamića Sud BiH će donijeti u narednih mjesec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.