Advokati s one strane zakona: Odbjegli, osuđeni, optuženi i svjedoci o vlastitom nedjelu

Objavljeno: 03.10.17 u 20:00 Autor: E. F.

U nekoliko veoma opsežnih i komplikovanih istraga koje su u posljednje dvije godine provedene u našoj zemlji s druge strane zakona često su hvatani i advokati. Zbog toga su već počele pljuštati ozbiljne zatvorske i novčane kazne, ali i zabrane obavljanja advokatske dužnosti.

Balijagić, Hrvačić i Hamzić
Balijagić, Hrvačić i Hamzić

Tako je zbog učešća u nezakonitim radnjama organizirane kriminalne grupe, sarajevski Kantonalni sud nedavno izrekao presudu advokatu Esadu Hrvačiću, kojom ga je osudio na jednogodišnji zatvor.

Hrvačić je nakon podizanja optužnice protiv njega i još 10 osoba sklopio sporazum o priznanju krivnje sa kantonalnim Tužilaštvom, te priznao da je bio dio organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio advokat Ismet Hamzić, kao i da je krivotvorenjem dostavnica tuženim strankama učestvovao u nezakonitoj uknjižbi nekretnina na ime njegovih klijenata.

Zabrana bavljenja advokaturom 

Sporazumno je pristao i da mu se izrekne novčana kazna u iznosu od 10.000 KM, a kažnjen je mjerom zabrane bavljenja advokaturom u periodu od osamnaest mjeseci. Presudom mu je oduzeta nezakonito stečena imovinska korist u iznosu od 47.520 KM.

Hrvačić, međutim, po svemu sudeći, ipak neće ni dana više provesti iza rešetak, s obzirom na to da je već podnio zahtjev da mu se zatvorska kazna zamijeni novčanom. Tako će on svoja nedjela u profesiji kojom se bavi platiti 30.000 KM, jer je nakon hapšenja u policijskoj akciji Kurir neko vrijeme proveo i u pritvoru. 

Na optuženičkoj klupi zajedno sa Hrvačićem našle su se i njegove kolege Ismet Hamzić i Samina Skopak. Oni su sa svojim saradnicima, tačnije priparavnicima i sudskim kuririma, izdejstvovali presude kojima je nezakonito uknjiženo više od 70 nekretnina te je doneseno 27 nezakonitih presuda.

Zloupotrebom položaja ili ovlasti, povredom zakona od sudije, krivotvorenjem službenih isprava, davanjem i primanjem dara i drugih oblika koristi, sebi su, po navodima optužnice, pribavili  imovinsku korist u iznosu od oko 200 hiljada maraka, dok pribavljena korist njihovim strankama zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.

Da se s one strane Zakona često nađu oni koji ga veoma dobro poznaju i koji bi ga upravo zbog toga trebali poštovati svjedoči i afera "Advokat" u okviru koje su razotkriveni službenici Općinskog suda u Sarajevu koji su tražili, ali i uzimali mito od advokata kako bi im "učinili uslugu". Radi se o Pašagi Selimoviću i Ekremu Bezdrobu, a jedan od  advokata koji je davao mito sudskim službenicima jeste Omar Mehmedbašić. On je u decembru 2015. godine uhapšen zajedno sa sudskim službenicima koje je potplaćivao, ali i sam uzimao dio novca, kako bi izdejstvovao odgađanje izdržavanja kazne zatvora svojim klijentima ili pak zamjenu izvršenja kazne zatvora kućnim zatvorom uz elektronski nadzor-narukvicu.

 

Ekrem Bezdrob sa advokatom

Nakon privođenja, međutim, Mehmedbašić je ubrzo pušten na solobodu uz imunitet za krivično gonjenje, a u zamjenu za njegovo svjedočenje u ovom slučaju. S druge strane, Selimović i Bezdrob proglašeni su krivim za uzimanje mita i osuđeni na po godinu i četiri mjeseca zatvora. Općinski sud u Sarajevu presudio je i da se od Selimovića oduzima 4.880 KM, a od Bezdroba 500 KM, koje su stekli na nezakonit način.

Protiv zakona je radio i Faruk Balijagić, advokat iz Tuzle koji je prije dvije godine zajedno sa svojim sinom Adom uhapšen zbog sumnje da je podstrekavao na ubistvo, razbojništvo i druga krivična djela. On je, prema navodima optužnice, od Eldana Žigovića i Nebojše Glavaša tražio da rane ili ubiju Adnana Maglića sa kojim je njegov sin imao problema. Od Eldana Žigovića traženo je da baci bombu na kuću Emine Arnautović, supruge Admira Arnautovića i opljačka je, jer u njenoj kući ima 500.000 eura. Zauzvrat, Balijagić je obećavao Žigoviću i Glavašu da će im dobro platiti, ali i da će ih bez problema izvući iz zatvora. 

Bijeg advokata

Balijagić je nakon hapšenja neko vrijeme i proveo u pritvoru, ali je žalbama na ovu mjeru uspio izdejstvovati svoj izlazak na slobodu, te je to odmah iskoristio da pobjegne u susjednu Hrvatsku čije državljajnstvo također posjeduje. Balijagić se nastanio u Rijeci gdje ima nekretnine i, iako je BiH tražila njegovo izručenje, Hrvatska je to odbila te će mu se najvjerovatnije suditi u Hrvatskoj.  

Vjerujući da će uspjeti iskoristiti rupe u zakonima i tako proći nekažnjeno za malverzacije, nedavno je uhapšen i advokat Nebojša Aresnović jer je pokušao utajiti porez na zakonito stečene prihode i tako izbjeći platiti državi platiti dug od 24.338KM. Ipak, otkiven je i prijavljen za krivično djelo.

U predmetu "Pravda" u kojem je glavni osumnjičeni Alija Delimustafić i protiv koga se uskoro očekuje podizanje optužnice, uhapšeni su i advokati Emir Karača i Murisa Makarević, a na saslušanju se našao i advokat Nermin Vila. Oni su također soumnjičeni za učešće u nezakonitom knjiženju nekretnina u ovom predmetu. Iistraga u ovom slučajuje još u toku, pa tako ostaje da se vidi da li će se i ovoga puta advokati naći i na optuženičkoj klupi. 

Inače, zbog krivičnih djela advokati kojima se izrekne zatvorska kazna duža od šest mjeseci, odnosno zabrana obavljanja dužnosti, trebali bi dobiti zabranu bavljenja advokaturom, a u skladu sa Zakonom o advokaturi FBiH.

Prema ovom zakonu, trajna zabrana treba se izreći svakom advokatu kojem je izrečena mjera zabrane obavljanja advokatske djelatnosti pravosnažnom odlukom suda ili drugog nadležnog organa, te ako je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.