open-navfaktor-logo
search
Trgovina utjecajem
Afera Razim: Ovo je snimak SDP-ove kupovine ruku u Skupštini USK zbog kojeg je podignuta optužnica
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać protiv Razima Halkića zbog trgovine utjecajem, potvrđeno je danas iz Tužilaštva.
24.06.2022. u 18:10
get url
text
get url
text

Kako su naveli iz Tužilaštva USK, Halkiću se potvrđenom optužnicom na teret stavlja da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK i zastupnik SDP-a BiH u Skupštini USK Zikriji Durakoviću, zastupniku u Skupštini USK, usmeno ponudio i obećao poziciju direktora JU Direkcije za ceste USK, kako bi Duraković u Skupštini USK glasao za Odluku o budžetu USK za 2021. godinu, te kako bi dalje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine. 

VEZANI TEKST - Pojavio se još jedan snimak na kojem navodno Halkić nudi mito i pozicije u USK, on negira

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u februaru ove godine pojavili snimci telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, predsjedavajući Skupštine Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

U tim snimcima se u kontekstu nuđenja pozicija spominju opozicioni zastupnici takozvane "Četvorke", Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić.

Na jednom objavljenom audiosnimku govori se o mitu koji bi se navodno ponudio opozicionim zastupnicima, a oni "neće ni da čuju".

- Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje... Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom... Samo treba jedno od to četvero da kaže hoću mito, mi damo, hoću ceste, mi damo – između ostalog se čuje na snimku na kojem navodno govori Razim Halkić (SDP). 

Podsjetimo da je u to vrijeme SDP razgovarao sa četiri nezavisna zastupnika o načinu deblokade Skupštine USK. Takozvana četvorka je tražila formiranje manjinske Vlade Unsko-sanskog kantona, na šta na kraju nisu pristali u SDP-u.

Na drugom snimku koji se u to vrijeme također pojavio navodno Halkić sagovorniku priča između ostalog da je "Muriću dao zdravstvo". Drugi snimak možete poslušati ovdje.

VEZANI TEKST - Afera "Snimci" trese USK: Šta kažu zastupnici o nuđenim foteljama, oglasilo se i Tužilaštvo

Halkić je nakon objave ovih snimaka za Faktor kazao da nije čuo za taj snimak na kojem se spominje mito, "ali da nikada u životu niti je rekao niti je uzeo mito".

S druge strane, iz Tužilaštva USK tada su potvrdili da su nakon što se audiosnimak pojavio u javnom prostoru 15. februara po službenoj dužnosti formirali predmet, u kojem će vršiti provjere, s obzirom da sadržaj upućuje da je počinjeno krivično djelo.

Tužilaštvo je, po svemu sudeći, nakon provjera, utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je Halkić počinio krivično djelo trgovine utjecajem, a što je i Sud, potvrđivanjem optužnice dodatno potvrdio.

Iz Tužilaštva USK jutros su saopćili da se u narednom periodu očekuje zakazivanje ročišta na kojem će se Halkić izjasniti o krivnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.