open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ljubljani
Agencija: Pojedini poslodavci slali različite ugovore nadležnim institucijama na štetu bh. radnika u Sloveniji
U praksi je primjećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Zavodu za zapošljavanje Slovenije, i uvijek na štetu radnika. No od sada to više neće biti moguće.
04.11.2022. u 16:54
get url
text
Sa sastanka u Ljubljani

Ovo je saopćeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH nakon sastanka s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije održanog danas u Ljubljani. 

Kako je istaknuto, na sastanku je razgovarano o takozvanom prvom ugovoru koji je osnov za izdavanje radne dozvole.

- Sagovornici su se složili tzv. "prvi ugovor" koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i koji Agencija provjerava, mora biti istovjetan ugovoru koji dođe u Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije i na osnovu kojega se izdaje upravna nota, odnosno radna i boravišna dozvola.

U praksi je primjećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće. Ugovor koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH će morati imati na sebi odobrenje Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije što je znak da je isti ugovor dostavljen u obje institucije - naglašeno je u saopćenju.

Imajući u vidu da je u ovoj i prošloj godini povećan broj izdatih radnih dozvola za bh. radnike, na sastanku je istaknuta potreba za povećanjem kontrola slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika, a ovaj zahtjev podržali su i iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Na sastanku su razmijenjeni podaci o broju izdatih radnih dozvola za naše radnike u Sloveniji te je konstatovano da je do kraja septembra Slovenija izdala 13.914 radnih dozvola našim građanima, od kojih se 8.809 odnosi na nove dozvole. To pokazuje da se broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini blago povećan u odnosu na prethodnu godinu.

- Osim razmijene podataka, na sastanku je razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva. Svi smo se složili da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost čitavog procesa zapošljavanja - kazao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iz Agencije je navedeno i da su sve teme o kojima je bilo riječi motivirane povećanjem zaštite bh. radnika na radu u Sloveniji i da će sigurno doprinijeti većoj sigurnosti naših radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.