Flagrantna diskriminacija 

Podsjećamo, Ahmetović koji je i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona, pismom se obratio i visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem je, između ostalog, naveo kako su više puta donesene odluke Ustavnog suda FBiH, prema raznim osnovama koje su potvrdile flagrantnu diskriminaciju u sadržaju Poslovnika i Ustava Skupštine Posavskog kantona, kao i evidentne neistinite formulacije o geografskim, brojčanim i drugim anomalijama sadašnjeg Ustava PK, a čije rukovodstvo, prvenstveno zahvaljujući HDZ-u BiH, nije našlo za shodno da uskladi Ustav PK sa Ustavom FBiH.

Ukazao je kako diskiriminirajući ambijent Bošnjaka u Posavskom kantonu traje dvije decenije.

- U Skupštini Posavskog kantona očekujemo da će na narednoj sjednici, kao što su pojedinci javno obećali, na dnevnom redu biti izmjene Ustava Posavskog kantona. Klub Bošnjaka u Skupštini PK je na prošloj sjednici donio jednoglasan zaključak po pitanju amandmana Vlade Posavskog kantona. Skupština je vratila na doradu Vladi proslijeđene prijedloge izmjena. Znači, konstantno izvrdavanje i prolongiranje na raznorazne načine je sedam godina na sceni uz neiskrena obećanja. Do sada svi koji su obećavali nisu bili iskreni i meni je samo interesantan način na koji će ponovo izvrdati, pokušati prebaciti političku lopticu na nekog drugog - kazao nam je Ahmetović.

VEZANI TEKST - Ahmetović: Diskriminacija Bošnjaka u Posavskom kantonu mora prestati, tražimo izmjene Ustava PK

Dodaje kako još nije dobio odgovor visokog predstavnika.

Osigurati elementarna ljudska prava za sve 

Podsjećamo, Ahmetović je i na jednoj od sjednica Doma naroda FBiH ukazao na diskriminaciju Bošnjaka i Srba u Posavskom kantonu, njihovoj nemogućnosti da govore na maternjem jeziku, već isključivo hrvatskom.

- Suvišno je isticati da je potrebna kompletna izmjena Ustava s jasnim ciljem ostvarivanja pune ravnopravnosti, čime bi se osigurala elementarna ljudska prava za sve narode i građane Posavskog kantona - naveo je ranije Ahmetović.