open-navfaktor-logo
search
Podrška stabilnosti
Akar u Predsjedništvu BiH: Turska spremna odgovoriti na svaki zahtjev BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik danas su primili ministra odbrane Republike Turske Hulusija Akara.
27.12.2021. u 18:08
get url
text

- Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili izuzetno dobre i prijateljske političke odnose i saradnju BiH i Republike Turske, koje prate intenzivne posjete na visokom nivou. BiH i Republika Turska nemaju otvorenih pitanja, a najvažnije oblasti bilateralnih odnosa su pravno uređene, što predstavlja dobru osnovu za unapređenje već dobre bilateralne saradnje - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je ministar Akar prenio pozdrave predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana članovima Predsjedništva BiH i namjeru da se nastave prijateljski odnosi i saradnja u svim oblastima između BiH i Republike Turske.

Ponovio je snažnu podršku stabilnosti i prosperitetu BiH te iskazao spremnost na odgovor na svaki zahtjev, vezano za pomoć i saradnju, koji BiH uputi Republici Turskoj.

- Govoreći o saradnji u oblasti odbrane, rečeno je da je ona na zadovoljavajućem nivou, čemu svjedoče brojni potpisani sporazumi te oni koji su u fazi pripreme, a koji regulišu ovu oblast. Ministar Akar je iskazao spremnost da se nastavi saradnja u oblasti edukacije pripadnika vojnih snaga, u vojnim vježbama te u procesu deminiranja - navodi se u saopćenju.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Republici Turskoj na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci i pomoći te istakli konstruktivnu ulogu Republike Turske u regiji Zapadnog Balkana.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.