Akcija "Dardaneli": Tužilaštvo će tražiti pritvor za pet i mjere zabrane za šest osumnjičenih

Objavljeno: 14.09.17 u 12:59

Tužilaštvo BiH predložit će jednomjesečni pritvor za pet i mjere zabrane za šest osumnjičenh za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje ilegalnih migranata. 

Tužilaštvo BiH, FOTO: ARHIV
Tužilaštvo BiH, FOTO: ARHIV

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prijedlog će ubutiti Sudu BiH.

- Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba bit će predložene zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto - navode iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Dardaneli": Četiri brata uhapšena zbog šverca migranata

Mjere zabrane bit će predložene za šest osoba, a između ostalog uključuju zabranu putovanja osumnjičenih i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim u predmetu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva "Dardaneli", koja se vodi u saradnji sa pravosuđem i policijom zemalja regiona, Hrvatske i Crne Gore, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom sa područja Turske, Sirije i Bliskog istoka, preko BiH u Hrvatsku, čime su počinitelji krivičnih djela, ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Istraga u predmetu se nastavlja.

VEZANI TEKST - Velika policijska akcija u USK, u toku hapšenje krijumčara ilegalnih migranata