Srijeda, 22.03.2023.
h

Akcija Registar: Kako su SDP-ovi funkcioneri državu "olakšali" za više od milion KM

Rano jutros pripadnici Federalne uprave policije su po nalogu Tužilaštva BiH u okviru akcije kodnog naziva Registar uhapsili Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, funkcionere koji su kao SDP-ovci obavljali funkcije u izvršnoj vlasti u FBiH, kao i Kemala Kačapora, Enesa Maslu i Aleksandra Ristića.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

 

Prema nepotvrđenim informacijama Maslo je u cijeli slučaj upleten na osnovu svojih usluga fiktivnog istraživanja tržišta za određene poslove i za to je navodno primao naknadu. Prema našim saznanjima on je i u rodbinskim vezama sa Kačaporom, koji je bio "mozak operacije", a podjela nelegalno stečenog novca je navodno išla preko Masle.

Kačapor je bio blizak saradnik bivšeg šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Lagumdžija ga je svojevremeno imenovao u Nadzorni odbor BH Telecoma, a on se dovodio u vezu sa aferom namještanja tendera u ovom preduzeću posredstvom privatne firme BS Telecom.

Mioković je bio savjetnik Kurteša u vrijeme dok je on bio ministar MUP-a u Vladi FBiH, a dovodio se s njim u vezi i u vrijeme kada je objavljeno da je Kurteš pokušao zataškavati saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao u Sarajevu.

Revizori otkrili prevaru

Detalji ove razrađene šeme objavljeni su još 2014. u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH kada su revizori detaljno obrazložili na koji način su ministar Kurteš ali i niz drugih osoba proveli nabavku te sebi pribavili korist od oko milion maraka.

Naime, u vezi nabavke softvera i hardvera za matični registar, Komisija za praćenje realizacije zadataka iz Akcionog plana za provođenje Zakona o matičnim knjigama je predložila da se ova specifična nabavka izuzme iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

Kao razlog, navedeno je da će na serverima biti lični podaci građana FBiH te je stoga Vlada FBiH 3. oktobra 2013. donijela Odluku o određivanju posebne mjere sigurnosti u postupku nabavke softvera za Matični registar i hardvera za serversku sobu Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH i način nabavke softvera i hardvera Centralnog registra. Ministar Kurteš bi prema ovoj odluci utvrdio posebne mjere sigurnosti za projektovanje i nabavku hardvera i softvera.

Ali revizori su upozorili da se ne može "potvrditi da su u skladu sa članom 5. stav (1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama BiH, ispunjeni uslovi da se za navedenu nabavku ne primjenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH, tj. da se u navedenom slučaju radi o ugovoru čije izvršenje mora biti propraćeno posebnim mjerama sigurnosti u skladu sa relevantnim zakonima, drugim propisima i upravnim odredbama važećim u BiH".

- Također, tokom revizije je konstatovano da u skladu sa Odlukom Vlade FBiH, akt kojim bi se utvrdile posebne mjere sigurnosti za navedeni proces još uvijek nije donesen i da se dokumentacija vezana za nabavku hardvera i softvera za Centralni registar ne čuva na posebnom zaštićenom mjestu, niti su određene osobe koje bi trebale imati pristup toj dokumentaciji – upozorili su revizori.

Krajem oktobra 2013. godine Kurteš donosi Odluku o pokretanju postupka nabavke softvera za sistem Matičnog registra i hardvera za serversku sobu Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH. Procijenjena ukupna vrijednost nabavke sa PDV-om iznosi 1,15 miliona KM kao i da će se dobavljač izabrati putem pregovaranja sa više ponuđača.

Odlukom je utvrđeno da će se za provođenje postupka pregovaranja imenovati posebna komisija, odnosno Stručni tim.

Bez ovlaštenja izabrali izvođača

Isti tim je Komisiji za praćenje realizacije zadataka iz Akcionog plana za provođenje Zakona o matičnim knjigama preporučio kompaniju OeSD Austrija koju je ista komisija prihvatila, a ministar Kurteš dao saglasnost 14. novembra 2013. godine. Stručni tim je navodno ispitao tržište i između nekoliko kompanija preporučio austrijsku firmu.

Ali kako revizori ističu, dvočlani stručni tim nije imao ovlaštenje od strane komisije i minisri da izvrši odabir i predloži strateškog partnera, kao i dokumentaciju poput zapisnika i izvještaja kojim bi dokazao kako je izvršio ispitivanje tržišta i na osnovu kojih kriterija je izabrana baš austrijska firma.

Sredinom novembra 2013. ministar odabrava prijedlog kojim se iznos novca određenog za nabavku hardvera i softvera povećava na 2,2 miliona KM i to bez odobrenja Vlade FBiH. Novu odluku o pokretanje nabavke softvera za sistem Matičnog registra i hardvera za serversku sobu Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH, donio je ministar 14.11.2013. godine i to u iznosu od 2,2 miliona KM. Dodjela ugovora će se izvršiti u postupku pregovora sa austrijskom firmom OeSD kojoj komisija koju je imenovao Kurteša je provela pregovore sa OeSD i predložila dodjelu ugovora vrijednog 2,15 miliona KM. Konačni potpis na ugovor Kurteš stavlja 11. decembra 2013. godine.

Posao odradila firma iz Tuzle

U ponudi koju je Kurteš potpisao navodi se da je OeSD iz Austrije kao podugovarača odabrao firmu Itineris d.o.o. Tuzla koja u ponudi prihvata obavezu za isporuku licenci za DataNova aplikaciju za korištenje u 78 općina i gradu Mostaru, u skladu sa zahtjevom iz tenderske dokumentacije, a 51 općina već koristi ovu njihovu aplikaciju za vođenje matične evidencije.

Drugim riječima, Kurteš i “ekipa“ su suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i bez relevantne dokumentacije dodijelili austrijskoj firmi ugovor težak 2,15 miliona KM, a Austrijanci su tuzlanskoj firmi platili oko milion KM da izvrši kompletan posao.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je kako se policijske aktivnosti odnose na četiri osumnjičena i jedno preduzeće, a u vezu sa svime se dovode i bivši dužnosnici MUP-a FBiH.

-Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje ukrivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti odnosno jer su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili nezakonito sticanje imovinske koristi od oko milion KM – kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh