VEZANI TEKST - Ako Dom naroda i podrži nižu stopu PDV-a, ona će u primjeni biti tek za šest mjeseci, a mora se usvojiti i budžet

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice zatražili su delegati Denis Bećirović (SDPBiH), Zlatko Miletić (nezavisni), Mladen Bosić (SDS), Munib Jusufović (SBB) i Asim Sarajlić (SDA).

- Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović uspio je sakupiti potpise delegata Doma naroda za zakazivanje hitne sjednice, na kojoj bi bila potvrđene odluke Zastupničkog doma Parlamenta BiH o ukidanju akciza na gorivo i uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice. 

U zahtjevu se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva sazove hitnu sjednicu Doma naroda, na kojoj bi se kao tačke dnevnog reda razmatrali Prijedlog zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je Zastupnički dom usvojio na posljednjoj sjednici održanoj 9. marta - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Sjednicu Doma naroda, prema nekim izjavama, je Dragan Čović, predsjedavajući tog doma i lider HDZ-a BiH, bio planirao tek za 24. mart.

Zahtjev pet delegata PSBiH